Leila Khaled

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Leila Khaled i Beirut 2009
Leila Khaled i Damaskus 1970

Leila Khaled (født 9. april 1944) er en palæstinensisk tidligere PFLP-medlem, terrorist og flykaprer, bosat i Amman i Jordan, og medlem af det palæstinensiske nationalråd for det venstreorienterede parti PFLP (Popular Front for the Liberation of Palestine), der af EU og USA anses som en terrororganisation. Hun blev født i 1944 i byen Haifa i det britiske mandatområde i Palæstina, som hendes familie som tusinder af andre måtte flygte fra ved dannelsen af staten Israel i 1947.

Som medlem af den militante gren af PFLP blev hun kendt for deltagelse i to flykapringer af israelske passagerfly i 1969-70. Formålet med flykapringerne var at skabe international opmærksomhed om den palæstinensiske landflygtighed og etablere flygtningenes ret til at vende hjem.

Den 6. september 1970 forsøgte Khaled sammen med nicaraguaneren Patrik Arguello at kapre et El Al Flight 219 fly fra Amsterdam til New York City[1]. Med to håndgranater truede Khaled og Arguello med at sprænge passagerflyet i luften. Det fik piloten Uri Bar Lev til at vende flyet stejlt i vejret. Under forvirringen fik en israelsk sikkerhedsvagt skudt Patrik Arguello, imens Khaled tabte håndgranaterne og blev overmandet af de 152 civile passagerer. Flyet landede dernæst sikkert i London, hvor Khaled blev anklaget og dømt. Hun sad imidlertid kun kort tid i fængsel i Storbritannien, da hun allerede 1. oktober samme år blev løsladt som led i en byttehandel for at få frigivet gidsler fra en anden flykapring, der også var gennemført af PFLP. Året efter besluttede PFLP på en kongres at ophøre med brugen af flykapringer.

Leila Khaled var i Danmark i juli 1980 som leder af Palæstina-delegationen til FN's kvindekonference, hvor kulturminister Lise Østergaard var mødeleder. Fra at være et møde om kvindesagen blev det til et møde med politisering af konflikten mellem palæstinenserne og Israel. På spisesedlen havde Politiken et billede af Khaled med teksten: Flypirat her i landet: Terror nødvendig. Mens Khaled var i København havde hun møde med den lokale PFLP-leder.[2]

I 2010 var den da 66-årige Khaled inviteret af Internationalt Forum men blev nægtet visum af de danske myndigheder.[3]

Leila Khaled bor nu i Amman i Jordan og er nu politisk aktiv i det palæstinensiske nationalråd.

Leila Khaled i populærkultur[redigér | redigér wikikode]

Leila Khaled-graffiti på Israels separationsbarriereVestbredden nær Bethlehem.

Leila Khaled var den første kvindelige flykaprer, og billedet af den unge bevæbnede kvinde er blevet et populært ikon ligesom ikonet Ché Guevara.[4] Hun har selv skrevet om overvindelsen af det tilsyneladende dilemma mellem at være "kvindelig", "moderlig" og "følsom" samtidig med at have "mandlige" egenskaber som en militant frihedskæmper, og netop denne syntese er nok hvad der har givet hende symbolsk status – ikke blot politisk men også som kønsideal.

Således har det danske rockband Magtens Korridorer skrevet en sangen "Leila Khaled" med omkvædet "Hun ligner Leila Khaled"[5], og det engelske rockband The Teardrop Explodes skrev i 1981 en tilsvarende tekst i sangen "Like Leila Khaled Said"[6].

Den svenske filminstruktør, Lina Makboul, lavede i 2005 den prisvindende dokumentarfilm Leila Khaled - Hijacker. Leila Khaled har også selv skrevet sine erindringer om hendes ungdom som palæstinensisk flygtning og om flykapringerne samt hendes politisk-filosofiske tanker i bogen My people shall live: the autobiography of a revolutionary.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Oversigt over flykapringer 6. september 1970
  2. ^ Bent Blüdnikow (2009). Bombeterror i København. Gyldendal. 
  3. ^ Leila Khaled nægtet indrejse i Danmark. U-landsnyt.dk. 4. marts 2010. 
  4. ^ Leila Khaled - En flykaprers fortælling. dr.dk. 21. september 2009. 
  5. ^ På albummet Friværdi, 2005
  6. ^ Album: Wilder (1981)
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Politiker Stub
Denne politikerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi