Leksikon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Opslag i et tysk leksikon under opslagsordet "Enzyklopädie".

Et leksikon er et værk som giver en samlet fremstilling af alt stof inden for alle fagområder eller et enkelt fag (fagleksikoner). Man ser også betegnelsen encyklopædi eller konversationsleksikon anvendt om et større leksikon. Ordet kommer af det græske lexikón som betyder ordbog. Suda er navnet på et meget tidligt græsk leksikon.

Normalt udkommer et leksikon i en trykt udgave med alfabetisk ordnede artikler – typisk som et flerbindsværk. Det kan være skrevet over en årrække og af mange forskellige forfattere/eksperter, og så vil man også se supplementsbind og evt. rettelsesbind til værket.

I nyere tid er det trykte leksikon blevet suppleret af elektroniske udgivelser, først og fremmest i cd-rom-udgaver og snart nok også dvd-udgaver .

Det betyder, at teksten kan suppleres af et øget antal illustrationer, at der kan tilføjes lyd og video til nogle af artiklerne. Der er normalt øgede søgemuligheder i et elektronisk leksikon i forhold til et trykt leksikon. Man vil ofte have hyperlink i artiklerne til at lette navigeringen og typisk også mulighed for flere typer søgning. Men det løser ikke problemet med ajourføringen, idet både det trykte leksikon og den elektroniske udgave låses fast ved udgivelsen.

Internet-udgaver af leksika har udvidet mulighederne for løsning af dette problem, idet artikler, billeder, lyd og video kan ajourføres næsten øjeblikkeligt, når dette medie anvendes.

Leksikon bliver i sprogvidenskaben også brugt som betegnelse for det samlede antal lexemer i et sprog, dvs. ord.

Emneopdelte leksika[redigér | redigér wikikode]

Leksika kan også opdeles i emneområder som f.eks.:

Danske leksika[redigér | redigér wikikode]

Udenlandske leksika[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Loránd-Levente Pálfi, Leksikon over ordbøger og leksika, 2. udgave, Frydenlund, 2011. ISBN 978-87-7887-976-9.
  • Andre Nicolet, Encyklopædier og Konversationslexika gennem tiderne, J.H. Schultz, 1946.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]