Lengsholm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Lengsholm
Opførelse afsluttet 1883
Region Region Nordjylland
Kommune efter 2007 Hjørring Kommune
Kommune før 2007 Sindal Kommune
Amt før 1970 Hjørring Amt
Herred Horns Herred
Sogn Lendum Sogn
Areal 190 hektar
Nuværende ejer Per Worsøe Jørgensen
Nuværende ejer (år) 2001
Oversigtskort
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Lengsholm er en proprietærgård i Lendum Sogn, Horns Herred, Hjørring Amt, Sindal Kommune. Gården er på 190 hektar.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Lengsholm er en gammel hovedgård, der forekommer i historien omkring midten af det 15. århundrede, da den tilhørte slægten Vognsen. Derefter kom Lengsholm ved giftermål til slægten Rodsteen, hvoraf Ida Rodsteen i begyndelsen af det 18. århundrede bragte gården til sin mand Jørgen Bille, der døde i 1736, hvorefter Lengsholm overgik til svigersønnen greve Schack Vittinghof Holck, efter hvem den arvedes af sønnen grev B. G. Holck, som i 1784 solgte med 42 tdr. hartkorn hovedgårdsjord, 12 tdr. tiendehartkorn samt 201 tdr. hartkorn bøndergods til P. Thodberg. Denne solgte ni år senere gården til major von Penick, som i 1803 solgte Lengsholm til N. Hillerup og A. H. Rasmussen. Disse frasolgte det meste af godset, hvorved gården mistede sine hovedgårdsrettigheder. Af senere ejere kan nævnes brødrene Schack og Lebrecht Eyber, J. F. Kæhler og J. Fr. Hartz. I årene før og efter verdenskrigen var Lengsholm en del i handelen, og vekslende ejer frasolgte dele af jordtilliggendet. I 1922 købtes Lengsholm af proprietær Poul Jørgensen, hvis søn, Knud Jørgensen, overtog gården i 1965. Da Knud Jørgensen døde i 2001, overtog dennes søn, Per Jørgensen, gården.

Hovedbygningen, der ligger syd for have og park, er opført i 1883. Den er af grundmur, bygget i et stokværk med gennemgående frontispice og tag af tegl.

Ejere af Lengsholm[redigér | redigér wikikode]


Awatcornertower01.JPGDenne artikel om en bygning eller et bygningsværk kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.