Lenins fredspris

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ikke at forveksle med Leninprisen og Leninordenen.
Prisen blev til tider benævnt Stalinprisen. For anden betydning af Stalinprisen, se USSR's statspris
Medaljen for Lenins fredspris. Denne medalje blev overrakt Linus Pauling og har hans navn indgraveret
Prismedaljen bar oprindeligt et portræt af Stalin. Her fra et sovjetisk frimærke (1953)

Lenins fredspris, oprindelig Stalins fredspris, kendt som Stalinprisen, var en pris som blev uddelt af Sovjetunionen fra 1949 til 1990.

Prisen blev indstiftet 21. december 1949 af Josef Stalin (formelt gennem et dekret fra præsidiet i Den Øverste Sovjet) som Den internationale Stalinpris «for at styrke freden mellem nationerne». Prisen blev som regel omtalt som Stalins fredspris eller Stalinprisen. Den blev oprettet til ære for Stalin i anledning af hans 70-årsdag, og var ment som et slags stalinistisk alternativ til Nobels fredspris. Selv om prisen var til ære for den runde fødselsdag, blev den først oprettet efter at Stalin var fyldt 71 år (18. december samme år). Prisen blev uddelt til flere modtagere hvert år og blev kun givet til udlændinge.

I forbindelse med afstaliniseringen fik prisen i 1956 det officielle navn Den internationale Leninpris «for at styrke freden mellem nationerne» (russisk Международная Ленинская премия «За укрепление мира между народами»). Tidligere prisvindere blev opfordret til at sende deres prismedaljer retur for at få dem byttet til medaljer uden Stalins navn og portræt.

Modtagere af Stalins fredspris/Lenins fredspris (listen er ufuldstændig)[redigér | rediger kildetekst]

Stalins fredspris[redigér | rediger kildetekst]

Lenins fredspris[redigér | rediger kildetekst]