Leptotyphlops carlae

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Leptotyphlops carlae
Så stor er den lille slange - møntens diameter er ca. 2,4 cm (Foto: Blair Hedges, Penn State)
Så stor er den lille slange
- møntens diameter er ca. 2,4 cm
(Foto: Blair Hedges, Penn State)
Videnskabelig klassifikation
Domæne Eukaryota
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Reptilia (Krybdyr)
Orden Squamata
Underorden Serpentes (Slanger)
Familie Leptotyphlopidae
Slægt Leptotyphlops
Art L. carlae
Videnskabeligt artsnavn
Leptotyphlops carlae
S. Blair Hedges
Hjælp til læsning af taksobokse

Leptotyphlops carlae er en lille slange, som tilfører slangefamilien Falske ormeslanger (Latin: Leptotyphlopidae). På engelsk betegnes slangen Barbados Threadsnake.

L.carlae er en blind slangeart, hvor de voksne individer er blot ca. 10 cm lange, og af tykkelse som en spaghetti og med en vægt på blot 0,6 gram. Slangen blev første gang fundet under en sten i skovbunden i et truet skovområdeBarbados af biologen S. Blair Hedges, fra Penn State University, og fundet blev offentliggjort den 3. august 2008 [1] [2].

Forskerne vurderer, at den kun findes på Barbados. Den lever under jorden af termitter og termitlarver.

L.carlae formerer sig ved æg, men mens andre slanger lægger mange æg, helt op til 100, så er L.carlae karakteriseret ved kun at lægge ét, men forholdsmæssigt, større æg. Dette har fået forskerne til at drage den foreløbige konklusion, at L.carlae har noget nær den mindste størrelse som en slange kan have, da ægget formentlig ikke kan være mindre, hvis den nyudklæggede slangeunge skal kunne overleve. Skønt slangen i fuldvoksen skikkelse blot er ca. 10 cm lang er dens æg ca. 3,2 cm lang med en tykkelse på ca. 2 mm. En nyklækket unge vil have en størrelse på 4-5 cm, dvs. næsten halvt så lang som et fuldvoksent individ. Til sammenligning har nyudklækkede unger fra større slanger blot en længde på 5-10% af det voksne individs længde [3]

Den nyfundne slangeart tilhører formodentlig allerede nu gruppen af stærkt udrydningstruede arter, da det naturgrundlag den er afhængig af, uberørte skovbundsområder, er under stærkt pres, også på Barbados.

Noter og referencer[redigér | rediger kildetekst]