Lesbos

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Lesbos el. Lesvos (Græsk: Λέσβος – Lésvos) er en græsk ø, beliggende i den nordøstlige del af Ægæerhavet. Øens indbyggere kaldes Lesvonianere eller Lesviotianere.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Lesbos er den tredjestørste græske ø og den syvendestørste ø i Middelhavet. Dens areal er 1630 km², og dens kystlinie er 370 kilometer lang. Lesbos har ca. 90.000 indbyggere (2011), hvoraf ca. en tredjedel lever i øens hovedstad Mytilini, som findes i den sydøstlige del af øen.

Øens andre større byer er Kalloni, Plomari, Ayassos, Eressos, og Molyvos, hvor sidstnævnte er den samme by som den antikke Mythymna. Mytilini blev grundlagt ca. 1050 fvt. af familien Penthilides, som ankom fra Thessaloniki på det græske fastland og som regerede byen frem til et oprør ledet af Pittacus i 590-580 fvt.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Betegnelsen lesbisk har sin rod i øens navn. Dette skyldes digte af Sapfo, som beskriver og fejrer kærlighed mellem kvinder. Som resultat heraf kommer mange lesbiske turister til Lesbos, et fænomen der især tidligere blev mødt med skepsis af øens myndigheder. I dag er fokus for det lesbiske miljø på Lesbos i Eressos, Sapfos fødeby.

Græsk geografi Stub
Denne artikel om græsk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 39°10′N 26°20′E / 39.167°N 26.333°Ø / 39.167; 26.333