Letlands præsident

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Letlands præsident
lettisk: Latvijas Valsts prezidents
Flag of the President of Latvia.svg
Præsidentens flag
Sergio Mattarella and Latvian President Levits at the 16th Arraiolos meeting (2) (cropped).jpg
Nuværende
Egils Levits

siden 8. juli 2019
Type Præsident
Bolig Riga Slot, Riga
Udnævner Saeima
Periodelængde Fire år
Fornyelig én gang, fortløbende
Første indehaver Jānis Čakste
17. december 1918 – 14. marts 1927
Løn ~54.732 årligt[1]
Hjemmeside https://president.lv

Letlands præsident er statsoverhoved og øverstkommanderende for Letlands væbnede styrker og har sin residensRigas Slot. Præsidenten er indirekte folkevalgt ved at Letlands parlament Saeima vælger præsidenten for en periode på fire år – før 1997 varede regeringsperioden tre år. I præsidentens fravær varetages dennes arbejdsopgaver af Saeimas formand – f.eks. var Anatolijs Gorbunovs fungerende præsident efter Letlands genvundne selvstændighed i perioden 1991–93.

Præsidentens flag[redigér | rediger kildetekst]

Letlands præsidents flag

Letlands præsident har sit eget flag, som er hvidt med et rektangulært kors i samme farveproportioner som Letlands flag. I midten af korset dækker og skjuler Letlands store nationalvåben farverne fra det nationale flag. Højden af nationalvåbnet er 1/3 af flagets bredde, og midten af solen afbildet i skjoldet i nationalvåbnet udgør midten af flaget. Proportionerne mellem bredden af de nationale farver og flagets udgør 1:5. Proportionerne mellem længde og bredde er 3:2.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Informācija par amatpersonu (darbinieku) darba samaksas apmēru sadalījumā pa amatu grupām". president.lv. 28. januar 2017. Arkiveret fra originalen 16. november 2017. Hentet 29. januar 2017. (lettisk)

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

LetlandSpire
Denne artikel om lettisk politik er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker
LetlandSpire
Denne artikel relateret til Letland er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump