Lettisk Sang- og Dansefestival

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
24. Lettisk Sang- og 14. Dansefestival afholdt i 2008
7. Lettiske Sangfestival i 1931

Lettisk Sang- og Dansefestival (lettisk: Vispārējie latviešu Dziesmu un Deju svētki) er en traditionel lettisk kulturbegivenhed. Festivalen er en del af den lettiske nationale identitet[1] og afholdes normalt hvert femte år i Riga. Festivalen involverer normalt omkring 30.000 deltagere, herunder kor, dansegrupper, blæseorkestre, folkemusikgrupper, etnografiske ensembler, folkemusikensembler, landlige kapeller, kokleensembler, atelierer for anvendt og finere kunst, vokalensembler, amatører og udenlandske foreninger. Lettiske Sang- og Dansefestival er ikke kun optræden, men også en konkurrence, hvor vindere udvælges. Den vigtigste rolle under festivalen indtager kor og dansegrupper. I den mellemliggende tid, fra den ene festival til den næste finder sted, forberedes repertoire og opstillinger, som angiver den næste festivals deltagere. Sædvanligvis finder festivalens optog sted om morgenen på sang- og dansefestivalens sidste dag, hvor alle festivalens deltagere deltager, mens gallakoncerten finder sted samme aften på Mežapark friluftsscene.

Sangfestivaler er blevet afholdt både under det Russiske Kejserriges og det sovjetiske styres tid samt i Republikken Letlands to perioder. Den første sangfestival blev afholdt i 1873, hvor festivalens officielle titel var 1. Lettiske Syngefestival (lettisk: I vispārīgie latviešu dziedāšanas svētki). Siden da har festivalen fundet sted 23 gange. I 1948 deltog for første gang også dansegrupper. Siden 1960 har man hvert femte år også afholdt Lettisk Skoleungdoms Sang- and Dansefestival.

Fra den 5. til 12. juli 2008 afholdtes 24. Lettiske Sang- og 14. Dansefestival (lettisk: XXIV Vispārējie latviešu Dziesmu un XIV Deju svētki). I henhold til den lettiske lov om sang- og dansefestival afholdes næste næste Lettisk Sange og Dansefestival ikke senere end 2013.[1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b "Song and Dance Celebration Law" (engelsk). likumi.lv. 28. juni 2005. Hentet 2. maj 2011.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

FestivalSpire
Denne artikel om festivaler og mærkedage er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
LetlandSpire
Denne artikel relateret til Letland er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump