Liden singrøn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Liden singrøn
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Gentianales (Ensian-ordenen)
Familie Apocynaceae (Singrøn-familien)
Slægt Vinca (Singrøn)
Art V. minor
Videnskabeligt artsnavn
Vinca minor
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Liden singrøn (Vinca minor) er en halvbusk med krybende 30-60 cm lange stængler. Liden singrøn anvendes i Danmark ofte som bunddækker i haver, men vokser også i skove. Planten inde­holder hvid mælkesaft, hvori der skulle findes mange stoffer med medicinsk virkning (blodtrykssænkende).

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Liden singrøn er en krybende, stedsegrøn halv­busk eller flerårig urt. Stæng­lerne er runde, glatte og lysegrønne. Bladene er modsatte, noget læder­agtige og elliptiske med hel rand. Oversiden er skin­nende mørkegrøn, og un­dersiden er noget lysere. Bladene er ofte samlet næsten roset­agtigt ved skudspidsen. I maj kom­mer der lodrette skud fra bladhjørnerne. De bærer i skud­spidsen en enkelt, lyseblå blomst. Frugterne er kapsler, men de modner ikke ordentligt i Danmark.

Rodnettet består dels af krybende jordstængler og dels af grove trævlerødder.


Hjemsted[redigér | rediger kildetekst]

Liden singrøn findes vildtvoksende som skovbundsplantekalkrig bund i Mellemeuropa. Her findes den bl.a. sammen med aksrapunsel, akselrøn, alm. bingelurt, bøg, alm. gyldenris, kristtorn, vedbend, bakkestar, enblomstret flitteraks, fuglekirsebær, hvid anemone, krybende læbeløs, liden klokke, lægeærenpris, navr, rød skovlilje, skovviol, skovmærke, smalbladet klokke og Tanacetum corymbosum.

I Danmark ses den hist og her over hele landet i skove, parker og nær bebyggelse.

Navneforveksling[redigér | rediger kildetekst]

I mange bøger og i daglig tale kaldes denne plante for "Vintergrøn" ligesom på svensk, men det kan give anledning til forvirring, for på dansk er Vintergrøn normalt navnet på slægten Pyrola.

Anvendelse[redigér | rediger kildetekst]

Med henblik på havebrug dækker 9 planter 1 m².

Planten angribes af en svamp, Singrøn-skuddød, der kan afløve tætte beplantnin­ger.Søsterprojekter med yderligere information:Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 87-02-11219-1.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]