Likert-skala
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Likert-skala er en bipolar sociologisk-psykometrisk skala til at måle styrken af holdninger til udsagn. Den anvendes ofte som svarmodel til spørgeskemaundersøgelser og meningsmålinger, hvor den er den mest anvendte skala. Skalaen er navngivet efter den amerikanske socialpsykolog Rensis Likert (1903-1981), der introducerede skalaen i en rapport, som han udgav i 1932.
Når man besvarer et spørgsmål på Likert-skalaen, uddyber man graden af enighed i et givent udsagn eller en anden form for subjektiv eller objektiv vurdering af emnet. Som oftest anvendes en fem-points-skala, men visse sociologer anbefaler at man i stedet bruger en skala med syv eller ni svarkategorier. Endelig kan den også anvendes uden hverken enig eller uenig, således at respondenterne tvinges til at tage stilling.
Et spørgsmål med en fem-punkts Likert-skala kunne se således ud:
- Is er godt til morgenmad
- Meget enig
- Enig
- Hverken enig eller uenig
- Uenig
- Meget uenig
Undertiden er rækkefølgen af værdierne omvendt, således at de positive optræder først.
Likert-skalaen kan forvrænge resultatet. Respondenterne er tilbøjelige til at undgå de ekstreme kategorier (meget uenig eller meget enig), ligesom der er en tendens til at mange blot er enige med det præsenterede postulat – og endelig maler mange et skønmaleri og svarer det, som stiller dem i det bedste lys.
![]() | Spire Denne artikel om samfundsvidenskab er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den. |