Liljefod

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Liljefødder eller retter fodbinding var deformering af kvinders fødder i Kina. Skikken skal stamme fra balletdansere i Song-dynastiet og blev forbudt i 1912. Forbuddet blev ikke altid overholdt men der er ikke mange nulevende kvinder med liljefødder.

En gruppe arbejderkvinder i Sydkina omkring 1900.
En naturlig fod sammenlignet med foden af en formen kinesisk kvinde

Status i et klassesamfund[redigér | redigér wikikode]

Ideen med fodbindingen var at man kunne se kvinders status på fødderne. Status betød meget for folk, fordi menneskeliv ikke var ret meget værd. Men de små fødder var også et symbol på kvindelighed, ligesom store bryster i nutidens vesten er et symbol på kvindelighed.

De rige kvinder med ganske små fødder kunne ikke gå uden stokke, og skulle helst transporterets i bærestol. Bondepigerne som skulle kunne arbejde i rismarkerne, kunne ikke have alt for små fødder og fik først snøret fødderne ved 5 år aldren.

De drenge som skulle spille fine damer i skuespillene fik også snøret foden til et hæl-bræt så de kunne gå ligesom kvinderne med nogle meget højhælede sko.[1]

Deformering af de fine pigers fødder fandt sted ved at fodens yderste fire tæer blev presset under svangen,og ved at foden blev bundet ind i bandager. Således var storetåen den eneste, der blev ved med at pege fremad – de andre tæer blev presset op i svangen, og blev derved presset op mod anklen. På den måde blev foden stærkt forkortet. Deformeringen gjorde kvinden ude af stand til at støtte på sin fod, uden bind og uden støtte fra hælen i skoen.

Den engelsk-sprogede betegnelse "The Fragrant Lotus" (den velduftende/parfumerede lotus) kommer af at der udviklede sig en stærk lugt fra foden, der næsten hele tiden var snøret ind – som lugten af sure tæer, der er gået fra at være at sure, til decideret at lugte som gammel ost – denne lugt blev dæmpet og delvist overdøvet af parfumer. Men decideret velduftende i vestlig forstand var "the Fragrant Lotus" ikke, tværtimod.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Splendid Slippers side 92-101.

Links[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: