Lille Nord

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Lille Nord
DK 2012 Lille Nord.jpg
Overblik
Type Jernbane
System Danske jernbaner
Lokalitet Nordsjælland
Endestationer Hillerød
Helsingør
Antal stationer 9
Drift
Åbnet 8. juli 1864
Operatør(er) Lokaltog
Karakter Lokalbane
Teknisk
Strækningslængde 24,4 km
Antal spor Enkelt
Sporvidde 1.435 mm
Strækningshastighed 100 km/t

Lille Nord er en jernbane mellem Hillerød og Helsingør i Nordsjælland og er en del af Nordbanen (oprindeligt: "Den Nordsjællandske Jernbane") fra København over Hillerød til Helsingør.[1] På strækningen mellem Snekkersten og Helsingør benyttes samme spor som Kystbanen. Jernbanestrækningen mellem Helsingør og Hillerød er 24,4 km lang[2].

Navn[redigér | redigér wikikode]

Øgenavnet "Lille Nord" er formentlig opstået internt i DSB omkring 1970 og bruges nu helt officielt af Lokaltog[1]. Længere sydpå kaldes strækningen fra Roskilde over Køge til Næstved tilsvarende for Lille Syd, et navn der antagelig er opstået som en pendant til Lille Nord.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Tog holder ved Grønholt Station i 1983.

Banen åbnedes den 6. juni 1864[1] da den året forinden åbnede Nordbanen fra København til Lyngby forlængedes over Hillerød til Helsingør. Banen anlagdes af det private Det Sjællandske Jernbaneselskab, der i 1880 blev overtaget af staten og efterfølgende indgik i DSB. I 1897 fik banen en konkurrent med den mere direkte Kystbanen fra Østerport i København til Helsingør, der dog dengang som nu benytter den eksisterende banes spor mellem Snekkersten til Helsingør. Nordbanen selv fik i 1936 S-tog til Holte og i 1968 til Hillerød. Her efter blev den resterende strækning mellem Hillerød og Helsingør drevet særskilt[1]. I 2006 overgik driften af banen fra DSB til Lokalbanen, der også drev flere andre baner i området. 1. juli 2015 indgik banen sammen med resten af selskabet i Lokaltog.

Strækning[redigér | redigér wikikode]

Nordbanens forløb

Materiel[redigér | redigér wikikode]

Banen blev tidligere betjent af motortog bestående af motorvogne litra MO med tilhørende styrevogne. I 1984 blev de erstattet af Y-tog, der fik litra ML. Disse er siden udskiftet med togsæt af typen Lint 41, der også benyttes på flere andre af Lokalbanens baner.

Stationer[redigér | redigér wikikode]

Lille Nord
Helsingør
Snekkersten
Kystbanen
Mørdrup
Helsingørmotorvejen
Kvistgård
Langerød
Fredensborg
Kratbjerg
Grønholt
Gribskovbanen
Lokaltog-værksted/remise
Hillerød Jernbane S-tog
Frederiksværkbanen

Trafik[redigér | redigér wikikode]

Banen er enkeltsporet mellem Hillerød og Snekkersten; der er krydsningsmulighed i Fredensborg. Mellem Snekkersten og Helsingør er der dobbeltspor, der deles med Kystbanen. Der er halvtimesdrift i dagtimerne og timedrift om aftenen. I weekenderne kører hvert andet tog i dagtimerne dog kun mellem Hillerød og Fredensborg.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

JernbaneSpire
Denne jernbaneartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Koordinater: 55°58′29.23″N 12°24′0.89″Ø / 55.9747861°N 12.4002472°Ø / 55.9747861; 12.4002472