Lille Vildmose

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Udsigt over den centrale del af Lille Vildmose
Lille Vildmose (Nordjylland)
Lille Vildmose
Lille Vildmose
Lille Vildmoses beliggenhed

Lille Vildmose er et naturområde i de tidligere Sejlflod og Hadsund Kommuner nu Aalborg Kommune og Mariagerfjord Kommune i det nordøstlige Himmerland, omkring 28 km sydøst for Aalborg.

Lille Vildmose er en del af Natura 2000-området nr. 17 (Lille Vildmose, Tofte Skov og Høstemark Skov) og er både habitatområde og fuglebeskyttelsesområde. Området på ca. 7.800 ha er blandt kandidaterne til at blive nationalpark i Danmark. Det er dels i privat og dels i statseje, størstedelen ejes af Aage V. Jensen Naturfond.

I forbindelse med fredningen, som er en af Danmarks største, er der skabt mulighed for naturgenopretning, stianlæg, fugletårne m.v.

Midt i området ligger Vildmosegaard der er en lille hovedgård, som blev oprettet i forbindelse med tørlægning af de 4 Søer i Lille Vildmose, Møllesø, Birkesø, Toftesø og Lillesø i 1760 iværksat af lensgreve A. G. Moltke. Ved Vildmosegaard findes nu Lille Vildmosecentret med besøgsfaciliteter, Lille Vildmose Naturskole og et vandrerhjem.

Det er det største højmoseareal inden for løvskovsbæltet i Nordeuropa med tørvelag på op til 5 meters tykkelse. Det førte under 2. verdenskrig til en stor produktion af tørv til opvarmning, der senere er omstillet til produktion af spagnum til gartneri og haver. Denne produktion er fortsat indtil 2008. Til transport af det udvundne tørv findes i mosen Danmarks største net af industribaner med smalspor (700 mm sporvidde).

En genetablering af højmosen forudsætter bl.a., at vegetationen, især træer og buske, holdes nede. Til det formål besluttedeVildtforvaltningsrådet i 2007, at mosen også skal rumme elge. Fem elgkalve blev sat ud i området i sommeren 2016[1], og i januar 2017 kom yderligere fire kvier og en tyr til[2].

Lille Vildmose har et rigt dyreliv og er kendt for bestanden af kronhjort samt for at være en blandt kun to ynglepladser for kongeørn i Danmark.


Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 56°53′15″N 10°13′14″E / 56.88750°N 10.22056°Ø / 56.88750; 10.22056