Lille ildfugl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lille ildfugl
Lille ildfugl. Foto: Olaf Leillinger, 1998
Lille ildfugl.
Foto: Olaf Leillinger, 1998
Bevaringsstatus

Ikke truet (DKRL)[1]
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Arthropoda (Leddyr)
Klasse Insecta (Insekter)
Orden Lepidoptera (Sommerfugle)
Familie Lycaenidae (Blåfuglefamilien)
Slægt Lycaena
Art L. phlaeas
Videnskabeligt artsnavn
Lycaena phlaeas
Linnaeus 1761
Hjælp til læsning af taksobokse

Den lille ildfugl (Lycaena phlaeas) er en dagsommerfugl, der er udbredt i Europa, Nord- og Østafrika, Asien og det østlige Nordamerika. Den er meget almindelig i hele Danmark, hvor den er den almindeligste af ildfuglene og flyver i månederne fra april til oktober, hyppigst i august. Den lille ildfugl foretrækker tørre og sandede områder som strandoverdrev eller brakmarker, men kan findes i alle blomsterrige områder.

Udseende[redigér | rediger kildetekst]

Den lille ildfugl er normalt 25 til 30 millimeter i vingefang, men sidst på året ses mindre eksemplarer. Den har orangerøde forvinger med skarptkantede sorte pletter og mørke bagvinger med gyldne sømbånd på oversiden og små mørke pletter på undersiden. Hunnen er lidt større end hannen.

Livscyklus[redigér | rediger kildetekst]

Sommerfuglen flyver i Danmark i 2 eller 3 generationer. Den overvintrer som larve, der forpupper sig om foråret, hvorefter den klækker 3-4 uger senere. Den første generations flyvetid topper omkring 1. juni. Den anden generation topper i begyndelsen af august.

Foderplanter[redigér | rediger kildetekst]

Lille ildfugls larve anvender især rødknæ som foderplante, men også andre syre-arter, som almindelig syre. Den voksne sommerfugl besøger gerne blåmunke, blåhat, hedelyng, brandbæger og mange andre planter.

Kilder/Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Helsing, F. (2019), "Dagsommerfugle", i Moeslund, J.E. m.fl. (red.), Den danske Rødliste 2019, Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, hentet 23. januar 2020
Wikimedia Commons har medier relateret til: