Lillepolen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Den historiske region Lillepolen markeret med rødt.

Lillepolen (polsk: Małopolska, latin Polonia Minor) er en historisk region som udgør de sydvestlige dele af Polen. Den ligger i Wisłas øvre og til dels centrale afvandingsområde. Navnet Lillepolen (som modsætning til Storpolen) blev først taget i brug i det 13--1400-tallet.

Det historiske højlandsområde strækker sig fra Karpaterne i syd til floderne Pilica og Wieprz i nord. Lillepolen grænser i vest med Schlesien, i nord med Masovien og Podlasie, og i øst med Ukraine (Rød-Rutenien). Frem til 2. verdenskrig omfattede området også store dele af dagens Ukraine (Galicien) med Lviv.

Lillepolen ligger i dag i voivodskaberne Małopolska, Podkarpacie, Lublin og Święty Krzyż, samt de østlige dele af voivodskabet Śląsk og de sydlige dele af voivodskaberne Mazowsze og Łódź.

Den historiske hovedstad i Lillepolen – Kraków – regnes af mange som Polens kulturhovedstad, og står opført på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Wieliczka saltmine ved Kraków og Lillepolens trækirker er også skrevet ind på listen.

Polsk geografiStub
Denne artikel om polsk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi