Limes Germanicus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Rekonstruktion af et kastel nær Bad Homburg
Kort over Limes i øvre Germanien og Raetia, omkring 200 efter Kristus

Limes Germanicus var grænsen der adskilte Romerriget fra de germanske stammer og blev opført fra år 83 til omkring 260. På sit højeste gik den fra Nordsøen langs Rhinen til i nærheden af Regensburg ved Donau.

Limes i øvre Germanien og Raetia var en 550 km lang del af limes med anlæg mellem Rhinen og Donau. Forsvarsbyggerierne ved grænsen er i dag mindesmærker og siden 2005 på UNESCOs verdensarvsliste.

Limes betyder på latin egentlig "grænsevej" eller "ubevokset strækning" men anvendes i dag hovedsageligt om grænsevolden ved rigets nordlige grænse. Den tyske del er opkaldt efter de romerske provinser som fandtes her, Raetia og Germania Superior (øvre Germanien).

Limes i øvre Germanien følger ikke kun de naturlige grænser som vandløb eller bjergkæder. Forsvarsanlæggenes funktion er ikke helt klarlagt. Det antages at hovedformålet var overvågningen af handelsveje i området. Anlæggene havde ingen mulighed for at modstå et større militært angreb. For at sikre handel med germansk folkeslag havde Limes et stort antal grænseovergange.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 50°18′N 7°48′Ø / 50.3°N 7.8°Ø / 50.3; 7.8