Lindenborg Å

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lindenborg Å
Jernbanebroen over Lindenborg Å
Overblik
Land(e) Danmark
Løber igennem Mariagerfjord Kommune, Rebild Kommune, Aalborg Kommune
Geografi
Udspring Syd for Rold Skov
Udmunding Limfjorden ved Storvorde
Fysiske kendetegn
Længde 47 km
Højdeforskel ca. 38 m

Lindenborg Å er en 47 km lang å i Østhimmerland, der har sit udspring i samme kildevæld lidt syd for Rold Skov, som også er udspring for Simested Å, der løber mod syd, mens Lindenborg Å løber mod nord. Ådalen er fredet (ca. 1000 ha) ind gennem Rold Skov [1]. Åen passerer den tidligere afvandede Gravlev Sø, der er blevet gendannet og får tilløb fra flere kilder, blandt andre Ravnkilde for foden af Rebild Bakker. Sydøst for Støvring passerer den i en eng, der tidligere har været en sø, voldstedet Egholm. Kort herefter drejer den mod øst og passerer herregården Lindenborg, som har givet navn til åen. Kort derefter får den tilløb fra syd fra Skibsted Å, hvorefter den drejer mod nord igen og løber ud i Limfjorden ved Storvorde, cirka 10 km vest for fjordens udløb i Kattegat ved Hals.

Lindenborg Ådal er en del af det udpegede Natura 2000-område nr. 18 Rold Skov, Lindenborg Ådal og Madum Sø er udpeget som Habitatområde nr. 20 og Fuglebeskyttelsesområde nr. 3 og 4 med et samlet areal på 8.748 ha [2].

Trinbrættet[redigér | rediger kildetekst]

Aalborg-Hadsund Jernbane (1900-69) passerede åen på en bro 2 km syd for Vaarst. Her var opstillet en vandkran, så man kunne fylde vand fra åen på damplokomotiverne. Efter anmodning fra en lystfiskerklub oprettede baneselskabet i 1928 et trinbræt, der er blevet kaldt "Danmarks mest øde".[3] I dag er det vandre- og cykelstien Hadsundruten, der går hen over den brede ådal og den gamle jernbanebro.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Om fredningen på fredninger.dk
  2. ^ Om Natura 2000-planen Arkiveret 22. februar 2014 hos Wayback Machine på naturstyrelsen.dk
  3. ^ Finn Madsen og Peter Mazanti Albertsen: På sporet af AHB - Aalborg Hadsund Jernbane, Jernbanen 3/2008, s.43

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 56°50′N 9°49′Ø / 56.833°N 9.817°Ø / 56.833; 9.817