Spring til indhold

Lingeri

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Udstilling af forskellige stykker lingerie

Lingeri er finere tøjdele samt tilbehør til beklædning. I dag er lingeri nærmest udelukkende undertøj specifikt til kvinder. Afledt af fransk linge 'lærred' og latin linum 'hør'. Lingeri udtales "langeri(e)" hvor det sidste "e" er meget blødt[1].

I dag kan lingeri være eksempelvis:

Historisk betegnelse[redigér | rediger kildetekst]

Indtil 50'erne betød "lingeri" finere tøjdele[2], blandt andet det der er dag kaldes "accessories". Der er dog en klar lighed med betydningen i dag, da det også dengang var en betegnelse for at fremstå ekstra flot, tiltrækkende og til en vis grad erotisk - dog under helt andre kulturelle normer. Derfor kunne en særlig flot damefrakke i fremstående farver og former være kategoriseret som damelingeri, og særlig pæne og moderne skjorter være en del af herrelingeri. Hertil var det typisk også under herrelingeriet at der var fremstillet pænere butterflys, slips, seler, dekorative stokke, piber, cigaretetuier m.m. som blev solgt som pynt og tilbehør til at fremstå særlig pæn. I damelingerieafdelingen var der netop også det finere undertøj, som lingeri kendes udelukkende for i dag. Her ville det typisk være pænere, måske "mindre skjulende" natkjoler i eksempelvis silke samt korsetter m.m.

Herretøjsforretningen Axel Netterstrøm, København 1917. Her skiltes med herrelingeri afdeling øverst til venstre

Bedre herre- og drengetøjsforretninger havde ofte også en herrelingeri-afdeling, og skiltede med det. Ordet var altså dengang hverken associeret til et enkelt køn, eller begrænset til den direkte erotiske del af beklædningen, hvor lingeri i dag som regel forstås som kvindeundertøj af erotisk eller romantisk karakter.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Flere historiske fotografier af forretninger med lingeri findes hos "kbhbilleder.dk" - udgivet af Kultur- og Fritidsforvaltningen, Københavnsk Kommune.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ https://sproget.dk/lookup?SearchableText=lingeri
  2. ^ https://ordnet.dk/ods/ordbog?query=Lingeri

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

TøjSpire
Denne artikel om tøj, sko eller lignende er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.