Linje

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel omhandler linje i geometrisk forstand. For andre betydninger se linje (flertydig)
En linje i et koordinatsystem.

Linje (tidligere også stavet linie[1]) er i geometrien samtlige punkter mellem to punkter samt i forlængelsen heraf. En linje er uendelig lang og har ( til forskel fra virkelige linjer ) ingen bredde eller højde. En linje er derfor i sig selv en-dimensionel, da den kun kan måles i én dimension. En afgrænset del af en linje kaldes et linjestykke.

Indenfor matematikken angives en linje i et to-dimensionelt koordinatsystem med et punkt, der som regel repræsenteres ved koordinatsæt bestående af et -koordinat og et -koordinat og et hældningstal. I et tre-dimensionelt koordinatsystem beskrives en linje med tre koordinater og en retning. Det tredje koordinat, som regel et -koordinat, repræsenterer linjens udstrækning i den tredje dimension. En linje kan beskrives matematisk vha. linjens ligning.

Stavemåde[redigér | rediger kildetekst]

Indtil 2001 kunne linje også staves linie. Sidstnævnte staveform blev imidlertid afskaffet fra officiel hold med Retskrivningsordbogens 3. udgave, der udkom 12. november 2001. [1]

Den gamle stavemåde lever dog endnu i betydeligt omfang. Foretages et opslag på Google trends, for dansksprogede sider, observeres en tydelig overvægt af brugen af den gamle stavemåde (linie) set i forhold til den nuværende [2].

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til: