Linjeelement

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler linjeelementer som et nyttigt værktøj ved løsning af differentialligninger. På engelsk har ordet line element en anden betydning, nemlig første fundamentalform, der bl.a. har en betydning for beregning af kurvelængder.
Linjeelementer hørende til differentialligningen f'(x)=x2-x-2. Koordinatsystemets førsteakse er x og andenaksen er f(x). Løsningskurver skal tegnes så de forløber tangentielt til linjeelementerne. Tre vilkårlige løsningskurver er således indtegnet.

Tegning af linjeelementer (eng. slope marks) kan i matematisk analyse benyttes til at finde løsninger til differentialligninger.

Hvis det om en funktion f gælder, at f(x0)=y0 og f'(x0)=a0, så siger man, at funktionen f går gennem linjeelementet (x0, y0; a0), som også kan skrives som (x0, f(x0); f'(x0)).[1]

Betragt f.eks. differentialligningen f'(x)=x2-x-2. Ligningen har som bekendt uendelig mange løsninger. I et koordinatsystem med førsteaksen x og andenaksen y=f(x) vil der gå én og kun én løsning gennem hvert punkt (x0, y0). Et linjeelement definerer et punkt med dets koordinater (x0, y0) samt differentialkvotienten a0 af løsningskurven gennem dette punkt. Linjeelementerne kan derfor bruges til at tegne løsningskurver.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Se side 135 og 152 i Carstensen, Jens; Frandsen, Jesper; Studsgaard, Jens, Mat B til A stx (2 udgave), Systime, ISBN 978-87-616-2329-4. 
MatematikStub
Denne artikel om matematik er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.