Lisbjerg (Aarhus Kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Lisbjerg (Århus Kommune))
Lisbjerg
Lisbjergs lokalisering ift. Aarhus

Lisbjerg Kirke
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Midtjylland
Kommune Aarhus Kommune
Sogn Lisbjerg Sogn
Postnr. 8200 Aarhus N
Demografi
Lisbjerg by 1.352[1] (2023)
Kommunen 361.544[1] (2023)
 - Areal 468,87 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.aarhus.dk
Oversigtskort
For alternative betydninger, se Lisbjerg. (Se også artikler, som begynder med Lisbjerg)

Lisbjerg er en lille by i Østjylland med 1.352 indbyggere (2023)[1], beliggende som satellitby ca. 7 kilometer NNV for Aarhus C. Byen ligger i Aarhus N distriktet i Aarhus Kommune og hører til Region Midtjylland.

Lisbjerg ligger på den nordlige skråning af Egådalen ved Lisbjerg Skov og er forbundet til Skejby og Aarhus af Randersvej. Lisbjerg Kirke blev oprindeligt opført i begyndelsen af 1100-tallet og er en af de ældste kirker i Danmark. Vest for det oprindelige Lisbjerg, ligger AffaldsCentret i Aarhus med Lisbjerg Forbrændingen som et tydeligt vartegn i hele den nordlige del af Aarhus Kommune. Lidt nord herfor ligger én af de største autentiske japanske haver i Danmark på 10.000 m². Haven blev genåbnet for offentligheden i 2014, efter en længere lukning og skiftende ejere. Der er tilknyttet café og restaurant, samt event- og konferencecenter til haven.[2] I den sydlige og nyplantede del af Lisbjerg Skov tæt på selve byen, ligger der en stor campingplads.[3] Campingpladsen går under navnet "Aarhus Nord Camping".

Byudvikling ved Lisbjerg[redigér | rediger kildetekst]

Der arbejdes med planer om at gøre Lisbjerg til en stor forstad til Aarhus om få år, herunder at udvikle sig til en bydel med 25.000 indbyggere[4] plus ligeså mange arbejdspladser i løbet af de næste 20 år. Den nye bydel vil ifølge planerne blive større end Ørestaden i København (310 hektar), når det er fuldt udbygget. Alene første etape består af 250 hektar og det endelige areal vil være på 550 hektar (5,5 km²).

Den kommende bydel får sit eget centrum med hovedstrøg og masser af butikker. Idéen med den nye bydel er at skabe noget nyt,[bør uddybes] ikke en soveby, men en ny bydel med eget centrum som kommer til at bestå af tættere og højere bygninger bl.a. en del højhuse. Som første færdigbyggede bygning kan nævnes den nye Lisbjerg Skole, der tog imod de første klasser efter sommerferien 2008.

Der er også planer om en zoologisk have nord for Lisbjerg, med konsortiet Finding Five som planlægger.

Bydelen vil blive betjent af den kommende aarhusianske letbane, der får en stor station; et såkaldt parkér og rejs anlæg.

Ligeledes er området et samlingspunkt for de to motorveje E45 og Djurslandmotorvejen, der åbnede i 2010.

I maj 2017 åbner der fire letbanestationer i Lisbjerg. Klokhøjen Station, Lisbjerg Bygade Station, Lisbjergskolen Station, Lisbjerg - Terp Station.[5]

Kilder og referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Danmarks Japanske Have (Webside ikke længere tilgængelig), Officiel hjemmeside, Park13.
  3. ^ Aarhus Camping
  4. ^ "Lisbjerg: Aarhus Kommune". Arkiveret fra originalen 26. marts 2017. Hentet 22. august 2016.
  5. ^ http://www.letbanen.dk/rejse/stationer/

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]