Lise Nørgaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Lise Nørgaard
Lise Nørgaard.jpg
Lise Nørgaard
Personlig information
Født Elise Jensen
14. juni 1917 (104 år)
Roskilde
Forældre Harry Alexander Jensen & Olga Sofie Tønder
Ægtefælle Mogens Flindt Nielsen (1938-1950)
Jens Nørgaard (1951-1984)
Børn Anne Flindt Christiansen, Bente Flindt Sørensen, Dorte Flindt Myhre & Christian Nielsen
Familie Gerda Tønder Jensen (lillesøster), Kai Tønder Jensen (lillebror)
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Roskilde Dagblad Rediger på Wikidata
Tilknyttet Politiken (1949-1968), Roskilde Dagblad (1935-1949), Hjemmet (1968-1980), Berlingske (1980-1988) Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Journalist, forfatter og manuskriptforfatter
Aktive år 1935 - 2018
Kendt for Tv-serien Matador, Kun en pige, De sendte en dame
Kendte værker Matador, De sendte en dame, Kun en pige Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Rødekro Kulturpris,
Danske Dramatikeres Hæderspris (2017),
De Gyldne Laurbær (1992),
ridder af Dannebrog,
Æreshåndværker (1988) med flere Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Lise Nørgaard (født 14. juni 1917 i Roskilde som Elise Jensen) er en dansk journalist, redaktør, forfatter og manuskriptforfatter. Nørgaard har skrevet romaner, essays og noveller, men er formentlig mest kendt som manuskriptforfatter til tv-serien Matador og for sine erindringer Kun en pige, 1992 og De sendte en dame fra 1993. Disse erindringer var oplægget til filmen Kun en pige fra 1995.

Nørgaard valgte at indstille karrieren som skribent og foredragsholder i 2018.[1]

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Nørgaard er født og opvokset i Roskilde. Faren, Harry Alexander Jensen (1889–1976) var grosserer og moren, Olga Sofie, født Tønder (1889–1987) havde en butik med navnet Paris. Hjemmet bestod derudover af Nørgaards to mindre søskende, Gerda og Kai, og en moster de kaldte Bob.[2]

Nørgaard blev i 1938 gift med nu afdøde prokurist Mogens Einar Flindt Nielsen og sammen med ham fik hun fire børn, herunder tvillingerne og badmintonspillerne, fhv. direktør Anne Flindt Christiansen og fhv. stiftamtmand Bente Flindt Sørensen. Ægteskabet blev opløst i 1950.[3] Familien på seks boede på Byvolden 24 på hjørnet til Villavej i en klassisk funkisvilla.[4]

Den 29. juli 1951 ægtede Nørgaard den politiske journalist Jens Waaben Nørgaard. De forblev gift frem til hans død i 1984.

Journalistik[redigér | redigér wikikode]

Som journalist har hun været tilknyttet følgende dag- og ugeblade:

Forfatter[redigér | redigér wikikode]

I dag er det hovedsagelig som forfatter, at Lise Nørgaard er kendt. Hun har bl.a. skrevet romaner, noveller og erindringsbøger. Ikke mindst er hun dog kendt som hovedforfatter og idé-kvinde til tv-serien Matador.

Nørgaard forsøgte sig tidligt med noveller og indsendte dem til Politikens Magasin. Her blev de dog afvist og hun brændte alle novellerne. Nørgaards første bog, Med mor bag rattet, kom i stand nærmest ved en tilfældighed. To kvinder havde etableret forlaget Spectator og ønskede at udgive en bog for kvinder, der ville tage kørekort. De to rettede henvendelse til Jørgen Sandvad, journalist ved Politiken. Sandvad ledte dem i stedet til sin kollega, Nørgaard, der da var forbrugerjournalist ved avisen. Hun mente, at hun ikke havde forstand på biler, men nævnte hun var i gang med at skrive om sin families forhold til biler, herunder sin fars "hysteriske forhold til biler". Denne tekst var ment som en pamflet i anledning af hendes fars 70-års fødselsdag. Nørgaard blev bedt om at skrive videre på historien og brugte sommeren i 1959 ved Køge Bugt på at udbygge og færdiggøre teksten til en bog,[5] der blev til "en humoristisk roman om kvinders erhvervelse af kørekortet og deres kamp for at få lov til at bruge det."[6] I 1965 blev bogen filmatiseret under titlen Mor bag rattet, der havde manuskript af Nørgaard og drejebog af Erik Dibbern.[7]

I begyndelsen af 1970'erne blev det til endnu et filmmanuskript fra Nørgaards hånd. Det var efter at Sven Borre fra Saga Film foreslog et engelsk forlæg. Det blev til filmen Mig og mafiaen, der med Dirch Passer i hovedrollen opnåede stor publikumssucces.[8] Til opfølgeren Mafiaen - det er osse mig! med premiere i 1974, stod Nørgaard også for manuskriptet. Hun var dog ikke begejstret for filmene og kaldte dem "noget så aldeles ligegyldigt, bare to farcer".

Hæder[redigér | redigér wikikode]

Statue af Lise Nørgaard afsløres på Algade i fødebyen Roskilde af skuespiller Ghita Nørby, en af personerne i succesen Matador.

Den 1. oktober 2010 blev der i hendes fødeby, Roskilde, afsløret en bronzestatue, der forestiller Lise Nørgård siddende på en bænk (se billedet). Statuen er opstillet på Algade ved Sankt Olsgade.

Herudover har hun modtaget en lang række priser og æresbevisninger.

I 2018 blev Lise Nørgaard hædret for sin lange og virksomme karriere ved navngivelsen af en ny slægt af biller, Noergaardia Fanti & Damgaard, 2018. Billen er nu uddød, men er fundet indkapslet i rav.[11][12]

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Lise Nørgaard har desuden bidraget til en række bøger, blandt andet:

Filmografi som manuskriptforfatter[redigér | redigér wikikode]

Litteratur om Lise Nørgaard[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ https://ekstrabladet.dk/flash/filmogtv/traekker-stikket-jeg-vil-have-lov-at-blive-gammel/7390848
 2. ^ "Oplev Lise Nørgaards Roskilde". 
 3. ^ "Lise Nørgaard". kvinfo.dk. Hentet 28. februar 2018. 
 4. ^ Velkommen til Lisenørgaards Roskilde.
 5. ^ Benjamin Krasnik (10. august 2012). "Da Lise Nørgaard valgte at køre bil i stedet for at lave husgerninger". Kristeligt Dagblad. 
 6. ^ "Lise Nørgaard: Med mor bag rattet". Gyldendal. 
 7. ^ "Mor bag rattet". Det Danske Filminstitut. 
 8. ^ Jacob Wendt Jensen. Lise Nørgaard: De første 100 år. Gyldendal. 
 9. ^ Prismodtagere Gennem årene. Rødekro Kulturpris. Hentet 16/6-2021
 10. ^ "jewisheritage.org - Program for Europæisk Jødisk Kulturdag 2015" (PDF). Arkiveret (PDF) fra originalen 9. juli 2018. Hentet 9. juli 2018. 
 11. ^ Fossil soldier beetles from Baltic amber of the Anders Damgaard amber collection (Coleoptera Cantharidae), Baltic Journal of Coleopterology, 18(1), side 1-32, august 2018.
 12. ^ Dansk skolelærer finder 15 nye arter af forhistoriske biller indkapslet i rav, videnskab.dk, 9. oktober 2018.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

DanmarkSpire
Denne biografi om en dansker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi