Lithium-ion-akkumulator

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Lithium-ion-batteri)
Spring til navigation Spring til søgning
Li-Ionbatteri
Cylindric cell (18650)opened

En Lithium-ion-akkumulator er et elektrisk genopladeligt batteri der er baseret på lithium. Li-Ion-batteriet udmærker sig med sin store energibeholdning.

Lithium-ion-batterier bruges i dag i de fleste opladbare elektroniske elementer, som for eksempel mobiltelefoner og spillemaskiner.

De genopladelige miljørigtige Lithium-ion-batterier er efterhånden blevet almindelige. Batteritypen har den højeste energitæthed af genopladelige batterier og er derfor særligt velegnet til at strømforsyne bærbart udstyr, hvor laveste vægt og længst mulige driftstid er vigtige egenskaber, for eksempel i trådløse telefoner. Li-Ion-batteriet arbejder med en anden batterispænding end andre genopladelige batterier og er derfor som oftest ikke et direkte alternativ til disse. Lithium-ionbatterier har elektroderne: Carbon og litiumkoboltoksid.

Den bedste temperatur at opbevare Li-ion-batterier i er 48,8% opladet ved ca. 10 °C, altså i køleskabet. Jo højere temperatur og opladningsstand, jo hurtigere selvafladning, dog tager Lithium-ion-batterier skade af at blive helt afladet[1]. Lithium-ion-batterier kan lagres over en længere periode end f.eks. NiCd eller NiMH batterier uden at miste deres opladning.

Lithium-ion-batterier har en typisk livscyklus på 500 opladninger[2]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ How to Prolong Lithium-based Batteries - Battery University
  2. ^ Alt afhængig af opladningstypen og kapaciteten på batteriet. 500 opladninger er blot en huskeregel.