Livius

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Livius
Romerriget
Titus Livius.png
Livius på et kobberstik.
Personlig information
Født 59 f.v.t.Rediger på Wikidata
PadovaRediger på Wikidata
Død 17Rediger på Wikidata
PadovaRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Historiker, skribentRediger på Wikidata
Kendte værker Ab Urbe ConditaRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Titus Livius (på dansk mest kendt som Livius) 59 f.Kr. – 17 e.Kr. var en romersk historiker, som allerede i sin samtid var berømt for sit monumentale værk om Roms historie Ab urbe condita (Fra byens grundlæggelse), en beretning som strækker sig helt fra byens legendariske grundlæggelse til Drusus’ død i 9 f.Kr. Livius blev født i Patavium (Padua), hvor han også døde efter at have levet det meste af sit liv i Rom. Sammen med Ovid, Vergil og Horats udgjorde Livius kernen i guldalderen i Roms litteratur, og Livius, Vergil og Horats spillede tilmed en meget vigtig rolle i propagandaen omkring Augustus’ magtovertagelse.

Ab urbe condita[redigér | redigér wikikode]

Af 142 bøger (kapitler) er kun 35 blevet bevaret i deres helhed. Indholdet af de øvrige (på nær to) kendes i form af epitomer. Værket fik enorm betydning for dannelsen af romernes egen opfattelse af deres fortid i det tidlige kejserdømme, og da Livius var tæt knyttet til Augustus lå værket også helt på linje med kejserens politik.

Livius fulgte den annalistiske tradition og lod sin beretning udfolde sig i kronologisk orden. Hans mål var at skabe et modstykke i prosa til Vergils kæmpemæssige digt Æneiden med vægt på de samme moralske dyder. Efter moderne standarder brugte Livius sine kilder lidt for ukritisk, men hans formål var også at give romerne en klar og ligefrem beretning om forhistorien, som skulle tilfredsstille deres forfængelighed uden at fjerne sig alt for langt fra sandheden.

Værket blev en enorm succes, det kom til at overskygge alle ældre historikere, og de yngre måtte nødvendigvis tage udgangspunkt i det.

Eksterne link[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Tekstkilder online[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • J. Chaplin; Livy's Exemplary History, Oxford, 2000.
  • H. H. Scullard; From the Gracchi to Nero : a history of Rome from 133 B.C. to A.D. 68, Methuen, 1976. ISBN 0-416-56090-3