Livskunst

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Livskunst er en betegnelse for kunsten at leve vel eller få det bedste ud af sit liv[1]. På den måde kan livskunst både betegne den egenskab, indsigt eller særlige levemåde, der skal til for at kunne leve et godt liv.

Filosofisk livskunst[redigér | rediger kildetekst]

Den filosofiske livskunst har været kendt siden antikken. Den er ikke selvhjælpslitteratur, men har fokus på, hvordan man kan opnå et mere bevidst liv[2].

I Danmark er den filosofiske livskunst blevet genoplivet af filosoffen og terapeuten Anders Dræby[3]. Han har siden begyndelsen af 2010’erne stået for at genindføre filosofisk livskunst som en praksis, der har fokus på at opnå et fuldt menneskeligt liv[4]. Anders Dræby demonstrerer i bogen Livskunsten – filosofien om at vågne op til livet, hvordan en del af den oprindelige vestlige og østlige filosofiske livskunst kan give adgang til at få en konkret oplevelse af at vågne åndeligt op[5]. Det forudsætter, at man forsoner sig med døden, forvandler sit indre og åbner sig for at være til i en højere eksistens[6]. Derigennem kan man få et mere bevidst liv, og således kan den filosofiske livskunst forstås som en eksistentiel og åndelig livsform[7][8]. Filosofisk livskunst adskiller sig fra dermed fra nutidens livsfilosofi, som i stedet handler om at tænke over livet for at kunne forstå eller leve det bedre[4].

Visdomsordenes livskunst[redigér | rediger kildetekst]

En del af livskunsten findes især som samlinger af visdomsord fra filosofi og litteratur. Nogle af disse samlinger findes som almanakker, der indeholder en fortegnelse over årets dage med et visdomsord til de enkelte dage.

I Danmark er denne tilgang repræsenteret ved bogen Livskunstens almanak, hvor Nils Simonsen og Karen Glemte har samlet en række visdomsord[9]. Svend Christiansen står bag Livskunstens Almanak - Anden Samling, der omfatter ordsprog, citater og bønner til hver eneste af årets dage[10].

Religiøs og spirituel livskunst[redigér | rediger kildetekst]

Noget af livskunsten er baseret på religiøse tanker eller er spirituel og overlapper med den filosofiske tilgang. Det omfatter både kristne, buddhistiske, hinduistiske og mere moderne spirituelle opfattelser af livskunsten. Den tyske teolog Wilfried Engemanns bog Frihed og kristen livskunst lægger vægt på, hvordan den kristne tro og de bibelske tekster kan bidrage til et godt liv[11]. På tilsvarende vis har Dietrich von Hildebrand givet en anvisning på, hvordan man kan leve et kristent liv i tro[12].

Christopher Hansards bog Tibetansk livskunst har til gengæld sit udgangspunkt i den tibetanske buddhisme[13]. Bogen fortæller om, hvordan man kan opnå en kontrol af tankens kraft. Baggrunden er den åndelige og religiøse disciplin, der er blevet kendt under navnet ’bon’. I samme boldgade står Dalai Lama bag bogen Kunsten at leve lykkeligt[14]. Her gives buddhistiske anvisninger på lykken.

Thich Nhat Hahn har udviklet en mere zen buddhistisk livskunst[15]. Den er blevet kendt i hele verden. Han har især fokus på at leve med mindfulness. Shunmyu Masuno står også for en zenbuddhistisk livskunst[16]. Hans bog er oversat til dansk med titlen Zen: 100 praktiske råd der bringer ro og glæde i dit liv[17]. Shunmyō Masuno er japansk munk og havedesigner. Zenbuddhismen eksisterer over hele verden. Zenbuddhismen afviser ikke idéen om genfødsel, men ser den som irrelevant – det er nuet, der er i fokus, hvorfor det næste liv er uvedkommende for nuet.

Den indiske lærer Maharishi Mahesh Yogi udgav i 1963 bogen Science of Being and Art of Living[18]. Her fremstiller han sin praksis, der også er kendt som transcendental meditation. Det er en særlig meditationsteknik, der siden er blevet i hele verden. William Hart har lignende skrevet Art of living; The Vipassana meditation, der giver en indføring i Vipassna, som er en metode til dybdemeditation[19].

Endelig har den indiske hinduguru Sri Sri Ravi Shankar udgivet en lang række bøger om livskunst. Han står bag den internationale organisation ’Art of Living’, der ikke er tilknyttet nogen egentlig religiøs retning men er mere spirituel og udbreder yoga og meditation[20].

Amrit Gangars bog Jainernes livskunst giver en indføring i den indiske jainisme.[21] Jainisme er en indisk religion baseret på Mahavir Swamis (599-527 f.Kr.) forkyndelser. Jainismens vigtigste hellige bog er Siddhanta. De tror at alt levende har en sjæl

Psykologisk og psykoterapeutisk livskunst[redigér | rediger kildetekst]

Der findes også psykologisk livskunst, som blandt andet er repræsenteret i de to tyske bøger Lebenskunst[22] og Psychologie der Lebenskunst[23]. Meget af denne psykologiske livskunst tager et videnskabeligt udgangspunkt i den positive psykologi. Sådan handler det gode liv om at have en positiv livsindstilling. Den psykologiske tilgang anvendes blandt andet inden for coaching[24]. Andre psykologer og psykoterapeuter har et andet udgangspunkt eller ser mere snævert på blandt andet kunsten at give slip eller begrænse sig[25][26].

Den hollandsk-britiske psykolog Emmy van Deurzen opfatter eksistentiel terapi som en livskunst, der handler om at lære klienterne at leve livet[27] Det kræver, at der læres indsigt og færdigheder til at leve livet.

Pædagogisk livskunst[redigér | rediger kildetekst]

Livskunsten findes også inden for pædagogikken, hvor det handler om opdragelse, dannelse, undervisning og læring med fokus på det gode liv.

I Danmark har Anders Dræby Sørensen fremført den pædagogiske livskunst som en åndelig pædagogik, der er baseret på principper om livslang aflæring og omdannelse[5]. Der er således tale om, at man må gennemgå en åndelig forvandling ved at give slip på gamle vaner og forestillinger[28]. Han sporer samtidig den pædagogiske livskunst hos blandt andet Epiktet[29], Lukrets[30] og John Dewey.[31] Her er pædagogikken på forskellig vis rettet mod det gode liv, og man kan også generelt forstå livskunsten som en dannelse til det gode liv[32].

Et andet perspektiv findes i bogen Lebenskunst lernen: Annäherungen an eine Pädagogik des Zulassens af Wolfgang Müller-Commichau[33]. Her lærer man at blive livskunstner gennem pædagogiske møder.

Kvindelig og feministisk livskunst[redigér | rediger kildetekst]

Den feministiske og kvindelige livskunst er baseret på den tanke, at der findes en særlig feministisk eller kvindelig tilgang til det gode liv[34].

Irene Silverman skrev bogen Nine to five and after; the feminine art of living and working in the big city[35]. Denne bog handler især om livet som kvinde i storbyen.

Karen Stubbs skrev bogen The Art of Motherhood, der har en religiøs tilgang til kunsten at være mor. Således er man ikke alene som mor men kan altid vende sig til Gud for støtte og vejledning[36].

Naturlivets kunst, grøn livskunst og økologisk livskunst[redigér | rediger kildetekst]

Noget livskunst fokuserer på kunsten at leve i eller med naturen. Marc Hamers bog Kunsten at fange muldvarpe giver et indblik i, hvordan man kan finde hjem i naturen[37]. Bogen handler om at afgive kontrol og leve i det fri. Forfatteren er walisisk digter, og han har ernæret sig som muldvarpefanger.

Liam Leonard, John Barry og Marius De Geus præsenterer i bogen Environmental Philosophy: The Art of Life in a World of Limits en grøn eller økologisk livskunst, der er bæredygtig[38]. Her lægges der vægt på kunsten at leve et bæredygtigt liv i balance med miljøet[39].

Ann Lowenhaupt Tsing, Niels Bubandt og Elaine Gan har redigeret antologien Arts of Living on a Damaged Planet: Ghosts and Monsters of the Anthropocene. Her ses på kunsten at leve med et ødelagt miljø og klima[40].

Selvhjælpsbøger til hverdagslivet[redigér | rediger kildetekst]

Livskunsten findes også som selvhjælpsbøger, der sætter fokus på at kunne leve et helt almindeligt hverdagsliv. Litteraturen handler først og fremmest om at skabe større trivsel eller lykke i hverdagen[41][42][43][44][45][46][47]. Genren er i høj grad uden filosofi eller spiritualitet.

Livskunstner[redigér | rediger kildetekst]

Ordet 'livskunstner' bruges som en betegnelse for en person, der formår at få det bedste ud af sit liv[48]. Det vil sige et menneske, der er i stand til at leve et meningsfuldt liv og nyde sin tilværelse[49].

Begrebet livskunstner bruges sommetider også om personer, der har en meget individuel og kreativ tilgang til livet, og som derfor lever et inspirerende liv. Nogle af disse personer er ligefrem kunstnere i ordets mest almindelige betydning[50][51][52][53].

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Livskunst på ordnet.dk
 2. ^ https://www.kristeligt-dagblad.dk/stoicismen-kan-laere-os-leve-vores-liv-paa-en-god-og-smuk-maade
 3. ^ Anders Dræby Sørensen, 2016: “Filosofien mellem livskunst og dødskunst”. Statsbiblioteket
 4. ^ a b Anders Dræby, Filosofisk livskunst, Statsbiblioteket, 2016. ISBN 978-87-7507-373-3
 5. ^ a b Anders Dræby, Livskunsten, København 2018
 6. ^ https://www.kristeligt-dagblad.dk/liv-sjael/vi-kan-alle-goere-verden-til-et-mere-kaerligt-sted
 7. ^ http://www.tidsskriftet-epsilon.dk/artikel565.htm.
 8. ^ Anders Dræby, 2017, Filosofisk terapi, Det Kgl. Bibliotek
 9. ^ Simonsen, Nils & Karen Glemte (red)(2015): ”Livskunstens almanak: et ord for hver dag af året om kunsten at leve vel”. Kbh.: Borgen, ISBN 978-87-21-03466-5
 10. ^ Christiansen, Svend (1992). “Livskunstens Almanak- Anden Samling”.Forlaget Notabene
 11. ^ Engemann, Wilfried (2011): “Frihed og kristen livskunst”. ISBN 978-87-7003-671-9
 12. ^ Dietrich von Hildebrand, The Art of Living, 2017, The Hildebrand Project
 13. ^ Hansard, Christopher (2005): ”Tibetansk livskunst - bliv en bevidst medskaber af dit liv”. Udgivet af Borgen. ISBN 978-87-21-02527-4
 14. ^ Dalai Lama og Howard C. Cutler: Kunsten at leve lykkeligt. 1999. Vinten
 15. ^ Hahn 2017
 16. ^ Masuno (2019).”Zen”. Michael Joseph Publishing
 17. ^ Masuno, Shunmyo (2019). “Zen”. People’s Press
 18. ^ Yogi 2019
 19. ^ William Hart (2008): Art of living; The Vipassana meditation. Vipassna Research Institute
 20. ^ Shankar, 2014
 21. ^ Gangar 2001 Forlaget Systime
 22. ^ Revers, Andrea & Claudia Härtl-Kasulke (2018): ”Lebenskunst!. Eine Anleitung zur Positiven Psychologie: Einführung für Trainer, Coaches und Personalentwickler”. Beltz, ISBN 978-3-407-36659-7
 23. ^ Schmitz, Bernhard & Jessica Lang & Janina Linten (2017). ”Psychologie der Lebenskunst: Positive Psychologie eines gelingenden Lebens - Forschungsstand und Praxishinweise”.  Springer Verlag, ISBN 978-3-662-55250-6
 24. ^ Se blandt ander Ole Vadum Dahls bog “Coaching - kunsten at leve”, Borgen 2006. ISBN 9788721027247
 25. ^ Svend Brinkmann, Gå glip, 2017, ISBN 9788702245349
 26. ^ Carsten Garff & Bengt Andersen, Kunsten at give slip, Stemningshotellet 2011 ISBN 9788799403417
 27. ^ Deurzen, Emmy Van & Martin Adams (2012). “Eksistentiel terapi”.Hans Reitzels Forlag
 28. ^ “Pædagogikken som livskunst og livslang aflæring”. Det Kongelige Bibliotek 2017: https://ebooks.au.dk/aul/catalog/view/217/157/703-2
 29. ^ https://ebooks.au.dk/aul/catalog/view/209/156/696-3
 30. ^ https://ebooks.au.dk/aul/catalog/book/131
 31. ^ https://ebooks.au.dk/aul/catalog/view/210/153/690-2
 32. ^ https://ebooks.au.dk/aul/catalog/book/238
 33. ^ ISBN 3834003166
 34. ^ "Simone de Beauvoir's Feminist Art of Living", Céline Leboeuf Vol. 33, No. 3 (2019), pp. 448-460
 35. ^ Nine to five and after; the feminine art of living and working in the big city. lst ed. Garden City, N.Y., Doubleday. 157 p. Ö Irene Silverman
 36. ^ Karen Stubbs, ISBN 978-0999281338
 37. ^ Marc Hamer (2019): “Kunsten at fange muldvarpe”. Kristeligt Dagblads Forlag
 38. ^ Liam am Leonard, John Barry, Marius De Geus Emerald Group Publishing, 24. okt. 2013 -
 39. ^ DeGeus, M. (2007), "Towards an Ecological Art of Living", Leonard, L. (Ed.) Utopias, Ecotopias and Green Communities: Exploring the Activism, Settlements and Living Patterns of Green Idealists (Advances in Ecopolitics, Vol. 1), Emerald Group Publishing Limited, Bingley, pp. 26-50.
 40. ^ Tsing 2017
 41. ^ Dobelli, Rolf (2015). ”Kunsten at handle klogt”. Kbh.: Kristeligt Dagblads Forlag, ISBN 9788774672487
 42. ^ Dobelli, Rolf (2014): ”Kunsten at tænke klart”. Kbh.: Kristeligt Dagblads Forlag, ISBN 9788774672104
 43. ^ Rolf Dobelli (2017): ”Kunsten at leve godt”. Kbh.: Kristeligt Dagblads Forlag,
 44. ^ Rohde, Edit (1963). "Livskunst uden filosofi". Kbh.: Spektrum
 45. ^ Larsen, 2016
 46. ^ Schmid, Wilhelm (2015): ”Kunsten at blive gammel - tid til sindighed og nydelse”. Kbh.: Lindhardt og Ringhof
 47. ^ Jesper Bay-Hansen, 2014: “Livskunst i praksis”. Forlaget Ella
 48. ^ https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=livskunst&tab=rel
 49. ^ https://www.information.dk/2003/01/vaek-indre-livskunstner
 50. ^ https://m.amtsavisen.dk/artikel/livskunstner-og-humanist
 51. ^ Fx Lars Olsen (2016): “Bjørn Wiinblad - en livskunstner”. Gyldendal
 52. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 19. februar 2021. Hentet 27. oktober 2019.
 53. ^ https://www.kristeligt-dagblad.dk/kultur/den-største-kunst-er-livskunsten

Litteratur på dansk[redigér | rediger kildetekst]

 • Dræby, Anders (2016): “Filosofien mellem livskunst og dødskunst”. Det Kgl. Bibliotek
 • Dræby, Anders (2016): “Filosofisk livskunst”. Det Kgl. Bibliotek
 • Dræby, Anders (2018): ”Livskunsten. Filosofien om at vågne op til livet”. Kbh.: Akademisk Forlag, ISBN 9788750050827
 • Engemann, Wilfried (2011): “Frihed og kristen livskunst”. ISBN 978-87-7003-671-9
 • Hansard, Christopher (2005): ”Tibetansk livskunst”. Borgen.
 • Olsen, Lars (2016): “Bjørn Wiinblad - en livskunstner”. Gyldendal