Lorrainekorset

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lothringenkors
Compagnon de la Libération

Lorrainekorset (eller lothringenkorset) er et kors med to tværbjælker, der er lige lange og deler korsets stamme i tre omtrent lige lange dele. Den øverste tværbjælke kan også være lidt kortere end den nederste, og stammens nederste stykke kan være længere.

Korset indgår i Lothringens våben. I det våben er den øverste bjælke kortere end den nederste. Under anden verdenskrig anvendte de frie franske styrker symbolet.

Lorrainekorset er et symbol for franskhed og ses på frimærker. Det er Jeanne d'Arcs symbol. Efter Frankrigs kapitulation i anden verdenskrig blev korset symbol for De Frie Franske. Det var den franske admiral Émile Muselier, der foreslog Lorrainekorset som symbol for DFF – både af historiske grunde og for at have et mod hagekorset.

Den 79. infanteridivision] i den tyske hær benyttede symbolet under 2. verdenskrig. Det skyldtes at dets første kampindsats var angrebet på Lorraine.

Anden brug af Lorrainekorset[redigér | rediger kildetekst]

  • Den internationale tubekulosekonference i Berlin 1902 valgte Lorrainekorset som symbol for kampen mod tuberkulose.
  • Flere religiøse eller æventyrsforeninger anvender korset som fx Tempelherreordenen i Sverige.

Øvrigt[redigér | rediger kildetekst]

  • Se også Patriarkalkors – et lignende kors, som benyttes i en række andre lande, bl.a. i det slovenske flag. Det findes brugt i fx Ungarn, Polen, Litauen m.fl.
Fransk flag med lorrainekors, emblem for de frie franske styrker under anden verdenskrig.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: