Lou Diamond Phillips

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lou Diamond Phillips

LouDiamondPhillipsByPhilKonstantinPublicDomain.jpg

Personlig information
Født Lou Diamond Upchurch Rediger på Wikidata
17. februar 1962 (61 år) Rediger på Wikidata
Zambales, Filippinerne, Naval Base Subic Bay, USA Rediger på Wikidata
Nationalitet USA Amerikansk
Ægtefæller Kelly Phillips (1994-2007),
Julie Cypher (1987-1990) Rediger på Wikidata
Børn Isabella Phillips,
Lili Jordan,
Gracie Phillips Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted University of Texas at Arlington,
Flour Bluff High School Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Tv-skuespiller, filmskuespiller, stemmeskuespiller, filminstruktør, manuskriptforfatter, filmproducent, skuespiller Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Theatre World Award (1996) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Lou Diamond Phillips (født Lou Diamond Upchurch; 17. februar 1962) er en amerikansk film, tv og teaterskuespiller. Han fik den mandlige birolle Golden Globe pris-nominering for sin rolle i Stand and Deliver og en Tony Award nominering for sin rolle i The King and I. Uden for skuespil, er han blevet kendt for at komme i top 3% af feltet i 2009 World Series of Poker - VM No Limit Texas Hold'em hovedbegivenhed.

Opvækst[redigér | rediger kildetekst]

Phillips blev født som Lou Diamond Upchurch på Subic Bay US Naval Station i Zambales i Filippinerne som søn af Lucita Aranas og Gerald Upchurch, en amerikansk søofficer. Han har forskellige etniske rødder, med en far, som var en amerikansk af skotsk-irsk og en fjerdedel Cherokee afstamning, og hans mor, en indfødt af Candelaria og en Filipina af spansk, kinesisk og japansk afstamning. Phillips blev opkaldt efter marine-legenden Lou Diamond og tog efternavnet "Phillips" fra sin stedfar. Han voksede op i Texas, hvor han gik på Mel Bluff High School i Corpus Christi. Han tog eksamen fra University of Texas i Arlington med en BFA i drama.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Den første low-budget film, han medvirkede i hed Trespasses. Phillips store gennembrud kom med hovedrollen i filmen La Bamba fra 1987, hvor han spillede den unge rock'n'roll-stjerne Ritchie Valens. Forud for hans filmiske gennembrud, medvirkede han i Miami Vice-episoden "Red Tape" fra 1987, hvor han skildrede den fiktive detektiv Bobby Diaz.

I 1988 og 1990 medvirkede Phillips med Emilio Estevez og Kiefer Sutherland i cowboyfilmene Young Guns og Young Guns II, hvor han spillede Jose Chavez y Chavez, en historisk Old West-forbryder.

I 1996 fik Phillips sin Broadway-debut som kongen i Richard Rodgers og Oscar Hammersteins II i The King and I. Phillips vandt en Theatre World Award og blev nomineret til både en Tony Award og en Drama Desk Award for sin præstation.

I 1998 havde han hovedrollen som Cisco, modstykket til hovedpersonen Melvin Smiley (spillet af Mark Wahlberg, som var startskuddet på hans karriere) i actionkomedien The Big Hit.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]