Lou Diamond Phillips

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Lou Diamond Phillips, 2007

Lou Diamond Phillips (født Lou Diamond Upchurch; 17. februar 1962) er en amerikansk film, tv og teaterskuespiller. Han fik den mandlige birolle Golden Globe pris-nominering for sin rolle i Stand and Deliver og en Tony Award nominering for sin rolle i The King and I. Uden for skuespil, er han blevet kendt for at komme i top 3% af feltet i 2009 World Series of Poker -VM No Limit Texas Hold'em hovedbegivenhed.

Opvækst[redigér | redigér wikikode]

Phillips blev født som Lou Diamond Upchurch på Subic Bay US Naval Station i Zambales i Filippinerne som søn af Lucita Aranas og Gerald Upchurch, en amerikansk søofficer. Han har forskellige etniske rødder, med en far, som var en amerikansk af skotsk-irsk og en fjerdedel Cherokee afstamning, og hans mor, en indfødt af Candelaria og en Filipina af spansk, kinesisk og japansk afstamning. Phillips blev opkaldt efter Marine legenden Lou Diamond og vedtog efternavn "Phillips" fra hans stedfar. Han blev opfostret i Texas, hvor han gik på Mel Bluff High School i Corpus Christi. Han tog eksamen fra University of Texas i Arlington med en BFA i Drama.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Den første low-budget film, han medvirkede i hed Trespasses. Phillips store gennembrud kom med hovedrollen i 1987'er filmen La Bamba , hvor han spillede den tidligere rocker Ritchie Valens. Forud for hans filmiske gennembrud, medvirkede han i Miami Vice episoden "Red Tape" fra 1987, hvor han skildrede den fiktive detektiv Bobby Diaz.

I 1988 og 1990, medvirkede Phillips med Emilio Estevez og Kiefer Sutherland i cowboyfilmene Young Guns og Young Guns II, hvor han spillede Jose Chavez y Chavez, en historisk Old West forbryder.

I 1996 fik Phillips sin Broadway debut som kongen i Richard Rodgers og Oscar Hammerstein II i The King and I. Phillips vandt en Theatre World Award og blev nomineret til både en Tony Award og en Drama Desk Award for sin præstation.

I 1998 havde han hovedrollen som Cisco, modstykket til hovedpersonen Melvin Smiley (spillet af Mark Wahlberg , som var startskuddet på hans karriere) i komedie-action film The Big Hit.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]