Louise Michel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Louise Michel

Louise Michel (født den 29. maj 1830 i Vroncourt-la-Côte, Haute-Marne, Frankrig – død den 9. januar 1905 i Marseille, Frankrig) var en fransk anarkist, lærerinde og ambulancefører. Hun brugte ofte pseudonymet Clémence og var også kendt som den røde jomfru af Montmartre.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Louise Michel blev født på Château of Vroncourt (Haute-Marne), moderen hed Marianne Michel og var tjenestepige. Faderen hed Etienne Charles Demahis og han var slotsfoged. Hun blev opdraget af faderens forældre og fik en liberal skolegang. Efter bedstefaderens død i 1850 blev hun uddannet til lærer. Men hendes manglende accept af Napoleon III hindrede hende i at tjene i en statsskole. Hun blev voldelig anti-bonapartist og det siges at hun medvirkede til snigmordet på Napoleon III. I 1866 fandt hun vej til en skole i Montmartre i Paris, hvor hun kom til at arbejde med velgørenhed og revolutionær politik.

Hun blev arresteret i maj 1871 på "Clignancourts barrikaden", og krævede at blive henrettet men blev dømt til deportation i Ny Kaledonien.
Hun kom tilbage fra deportationen til Paris i 1880, da der blev givet generel amnesti til alle communards. Hun fortsatte sine revolutionære aktiviteter og flyttede til London fra 1890 til 1895, hvor hun talte ved demonstrationer og drev en friskole.
I Paris i 1883 ledte hun en flok, der stjal fra en bagerbutik. Atter blev hun arresteret, denne gang blev hun idømt seks års fængsel. Hun blev dog løsladt efter tre år på grund af Clemenceaus ihærdighed.
Louise Michel døde i Marseille i 1905 af en lungebetændelse.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]