Louise Nyholm Kallestrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDette emnes notabilitet er betvivlet
– da en skribent har vurderet at artiklens emne er for snævert til at have encyklopædisk relevans. En begrundelse for denne vurdering kan muligvis findes på artiklens diskussionsside eller i artikelhistorikken.  
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Louise Nyholm Kallestrup (født 1975) er dansk historiker. Hun er lektor ved Syddansk Universitet og formand for Center for Middelalder- og Renæssancestudier[1], og har specialiseret sig i den tidlige moderne periode. Kallestrup er bedst kendt for hendes komparative forskning i hekseprocesser i Danmark og Italien, [1] [2] men hun har også skrevet bredt om beslægtede emner som køn inden for rammen af retssager og urbanisering samt om dæmonologi [3] og er en hyppig kulturel kommentator i dansk presse og på radio. [4] [5] [6] [ 7]

Kallestrup er blandt de tidlige forskere til at få lov til at arbejde i Vatikanets Inkvisitoriske Arkiv (Archivio della Congregazione per la Dottrina della Fede), og hun også været en gæsteforsker ved Harvard University, Universitetet i Tampere (FI) og University of Melbourne. I 2017 blev hun udnævnt til en af Carlsbergfondets "Semper Ardens-forskere" [8], og i samme år optrådte hun på scenen i Historisk Talkshow, der var en række multimedieforestillinger i hele Danmark, der markerede 500-årsdagen for Reformationen. [9] [10 ]

Udvalgte publikationer[redigér | redigér wikikode]

  • 2005. De måske udstødte: Historiens marginale eksistenser. Aalborg Universitetsforlag.

2009. I pagt med djævelen. Trolddomsforfølgelser og trolddomsforestillinger i Danmark og Italien i den post-reformatoriske periode. Forlaget Anis.

2015. Agents of Witchcraft in Early Modern Italy and Denmark. (Palgrave Historical Studies in Witchcraft and Magic) Palgrave Macmillan.

2017. Contesting Orthodoxy in Medieval and Early Modern Europe: Heresy, Magic and Witchcraft. (Palgrave Historical Studies in Witchcraft and Magic) Palgrave Macmillan. Antologi medredigeret af Louise Nyholm Kallestrup og R. M. Toivo.

2017. Cultural Histories of Crime in Denmark 1500-2000. (Routledge Studies in Cultural History, 55) Routledge. Antologi medredigeret af Louise Nyholm Kallestrup, T. Krogh og C. Bundgaard.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

[1] Anm. af Agnete Birger Madsen, historie-online.dk (= http://www.historie-online.dk/boger/anmeldelser-5-5/kirke-og-religion/i-pagt-med-djaevelen)

[2] Anm. af Gerhild Scholz Williams, Magic, Ritual, and Witchcraft,, 12:3 (2017), 414-416.

[3] SDU Hjemmeside

[4] “Var Luther skyld i hekseforfølgelser?”

[5] “Woman convicted of witchcraft to get retrial 300 years on”

[6] “P1 Eftermiddag: Heksejagt eksisterer i nye former”

[7] “Formiddag på 4'eren'”

[8] “Constructing Witchcraft in Early Modern Denmark. Emotions, Gender and Crime”

[9] Historisk Talkshow med Luther

[10] Endagsfestival fejrer Reformationen: »Her er dit liv, Luther!«

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Semper Ardens forsker