Lucien Petit-Breton

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lucien Petit-Breton
Personlig information
Født Lucien Georges Mazan Rediger på Wikidata
18. oktober 1882 Rediger på Wikidata
Plessé Rediger på Wikidata
Land Frankrig Rediger på Wikidata
Død 20. december 1917 (35 år) Rediger på Wikidata
Troyes Rediger på Wikidata
Dødsårsag Trafikulykke Rediger på Wikidata
Disciplin Landevejscykling Rediger på Wikidata
Professionelle hold
ÅrHold Rediger på Wikidata
1914Automoto-Continental
Nomineringer og priser
Udmærkelser Mort pour la France Rediger på Wikidata
Signatur
Del af Portal:Cykling
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Lucien Georges Mazan (18. oktober 188220. december 1917) var en argentinsk cykelrytter (pseudonym: Lucien Petit-Breton). Han blev født i Bretagne i Frankrig, men flyttede som 6-årig til Argentina med sine forældre. Han fik argentinsk statsborgerskab.

Hans cykelkarriere startede, da han vandt en cykel i et lotteri. Hans far ønskede, at han skulle tage et "rigtigt" job. Derfor antog han kælenavnet Lucien Breton. Senere ændrede han det til Petit-Breton, da der allerede var en anden cykelrytter ved navn Lucien Breton.

Hans første vigtige sejr var det argentinske mesterskab i banecykling. I 1902 blev han indkaldt til den franske hær, så han flyttede tilbage til Frankrig. To år senere vandt han Boule d'Or, en vigtig begivenhed inden for banecyklingen. I 1905 slog han timerekorden på Buffalo-cykelbanen i Paris med en fart på 41,110 km/t. Samme år begyndte han at deltage i landevejsløb og blev hurtigt nr. 2 i Tour de France.

I 1907 og 1908 vandt han Touren, hvad der gjorde ham til den første dobbelte vinder. I 1907 vandt han også den første udgave af Milano-San Remo og i 1908 vandt han Paris-Bruxelles, som blev hans sidste store sejr. Udbruddet af 1. verdenskrig markerede enden på hans karriere. Han gik ind i den franske hær. Lucien Mazan døde i 1917, da han stødte mod en kørende bil ved fronten nær Troyes.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]