Natriumhydroxid

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Lud)
Spring til navigation Spring til søgning
Natriumhydroxid

Natriumhydroxid (NaOH) er en stærk base. Den består af ionerne Na+ og OH-.

Natriumhydroxid iongitter

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Natriumhydroxid kan bl.a. bruges til at rense tilstoppede afløb (opløse hår og fedt), fremstille sæbe og til at afsyre træ. Natriumhydroxid har forskellige handelsnavne som f.eks. kaustisk soda, ætsnatron og natronlud.

Man kan ved brug af kaustisk soda i pulverform, kogende vand og en håndfuld forzinkede søm give kobbermønter som 25-ører og 50-ører en overflade og farve, der minder om sølv.

Anvendes i produktionen af biodiesel.

Sikkerhed[redigér | redigér wikikode]

GHS-pictogram-acid.svg

Natriumhydroxid er stærkt ætsende på hud, slimhinder og andet væv på mennesker og dyr samt på mange tekstiler. Det forårsager hurtigt dybe ætseskader ved hudkontakt og er blandt de farligste kemikalier som forekommer i hjemmet. At anvende natriumhydroxid til at opløse propper i afløbet er meget farligt, da indånding at støv fra pulveret eller det mindste stænk på hud, tøj eller øjne giver alvorlige ætseskader. Indtagelse er livsfarligt. Natriumhydroxid skal altid opbevares i den originale emballage, uden for børns rækkevidde. Hvis man får natriumhydroxid på sig skal man skylle med vand i 15 til 30 minutter og søge læge. Ved indtagelse skal man omgående skylle munden gentagne gange med vand. Drik omgående nogle dl mælk hvis det er tilgængeligt, ellers nogle dl vand. Fremkald ikke opkastning og tag hurtigst muligt på skadestuen.

KemiStub
Denne artikel om kemi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.