Ludwig von Mises

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ludwig von Mises

Ludwig von Mises (født 29. september 1881, død 10. oktober 1973) var en førende klassisk liberal skikkelse i den østrigske skole af økonomer, der også tæller Mises' forgængere Carl Menger og Eugen von Böhm-Bawerk og hans arvtagere Murray N. Rothbard, nobelprismodtageren F. A. Hayek og journalisten og forfatteren Henry Hazlitt. Både Mises og Hayek forudså Depressionen i 1929.

Von Mises blev født i Østrig-Ungarn og studerede fra han var 19 ved universitet i Wien, hvor han siden blev professor. Hans værker om økonom var et forsvar for den klassiske liberalisme og de frie markedskræfter og et angreb på socialismen og nazismen. I 1940 emigrerede han til USA. Her udkom hovedværket Human Action i 1949, der dog var en udbygget version af hans Nationalökonomie, udgivet på tysk i 1940.

Mises mente, at et socialistisk samfund ikke ville kunne udvikle sig, eftersom manglen på privat ejendomsret ville gøre det umuligt at fastsætte rationelle priser eller estimere omkostninger. Derudover så han på statens indgriben i markedet, og analyserede, hvorledes det efter hans mening forværrede situationen og ville føre til socialisme. Derimod vurderede han, at det kun var det frie marked som fungerede.

Mises er også kendt for sammen med Friedrich Hayek at have udviklet Austrian Business Cycle Theory (ABCT), der påstår, at centralbankernes udvidelse af pengemængden, resulterende i nemme penge, ville medføre en nødvendig krise. Derfor lykkedes det Mises, sammen med Friedrich Hayek at advare mod sluttyvernes "falske" velstand, der resulterede i Depressionen i 1929[1].

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]