Ludwig von Mises

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ludwig von Mises

Personlig information
Født 29. september 1881 Rediger på Wikidata
Lviv, Ukraine Rediger på Wikidata
Død 10. oktober 1973 (92 år) Rediger på Wikidata
New York City, New York, USA Rediger på Wikidata
Gravsted Ferncliff Cemetery Rediger på Wikidata
Nationalitet Østrig Østrigsk
Far Arthur Edler von Mises Rediger på Wikidata
Mor Adele Edle von Mises Rediger på Wikidata
Søskende Richard von Mises Rediger på Wikidata
Ægtefælle Margit von Mises Rediger på Wikidata
Familie Alfred Landau (onkel) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Wien Universitet (1900-1906),
Akademisches Gymnasium Rediger på Wikidata
Medlem af Mont Pèlerin Society Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Universitetsunderviser, økonom, forfatter, filosof Rediger på Wikidata
Fagområde Filosofi, økonomi Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Graduate Institute of International Studies[1] (1934-1940), Wien Universitet (1919-1934), New York University (1945-1969) Rediger på Wikidata
Elever F.A. Hayek, Martha Steffy Browne, Murray Rothbard, Fritz Machlup, Gottfried Haberler Rediger på Wikidata
Kendte værker Human Action Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Österreichisches Ehrenzeichen für Wissenschaft und Kunst (1962),
Distinguished Fellow of the American Economic Association Rediger på Wikidata
Signatur
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Ludwig Heinrich Edler von Mises (født 29. september 1881 i Lviv i det nuværende Ukraine, død 10. oktober 1973 i New York City i USA) var en førende libertariansk person i den østrigske skole af økonomer, der også tæller Mises' forgængere Carl Menger og Eugen von Böhm-Bawerk samt de yngre skikkelser Murray N. Rothbard, nobelprismodtageren F. A. Hayek og journalisten og forfatteren Henry Hazlitt.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Von Mises blev født i 1881 i byen Lemberg i Galicien (det nuværende Lviv), som på daværende tidspunkt var hovedstad i Kongeriget Galicien og Lodomerien inden for det Østrig-Ungarske Kejserrige. Som 19-årig påbegyndte han sine studier ved universitet i Wien, hvorfra han fik sin juridiske afgangseksamen i 1906, og hvor han senere selv kom til at undervise. Hans værker om økonomi var et forsvar for den klassiske liberalisme og de frie markedskræfter og et angreb på socialismen og nazismen. I 1940 emigrerede han til USA. Her udkom hovedværket Human Action i 1949, der dog var en udbygget version af hans Nationalökonomie, udgivet på tysk i 1940.

Mises mente, at et socialistisk samfund ikke ville kunne udvikle sig, eftersom manglen på privat ejendomsret ville gøre det umuligt at fastsætte rationelle priser eller estimere omkostninger. Derudover så han på statens indgriben i markedet, og analyserede, hvorledes det efter hans mening forværrede situationen og ville føre til socialisme. Derfor vurderede han, at det kun var det frie marked, som fungerede.

Mises er også kendt for sammen med Friedrich Hayek at have udviklet østrigsk konjunkturteori, hvis hovedtanke er, at høj- og lavkonjunkturer skyldes centralbankernes manipulation af pengemængden, der resulterer i fejlinvesteringer og dermed en forkert sammensætning af kapitalapparatet, hvis korrektion før eller siden vil føre til en uundgåelig krise. Mises' tilhængere mener, at han ud fra denne tankegang forudså depressionen i 1930'erne,[2] mens andre har rejst tvivl ved denne opfattelse.[3]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]