Luftperspektiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Frans Koppelaar, Landskab nær Bologna, 2001; et maleri i luftperspektiv: fjerne objekter er lettere, lavere kontrast og blå end nærmere objekter.

Luftperspektiv er et udtryk, der beskriver en bestemt måde at male ved at skabe dybdevirkning i maleriet ved at efterligne den atmosfæriske effekt, hvorunder genstande langt væk fra beskueren forekommer blegere og mere blå. Denne effekt forekommer på grund af støv og fugtpartikler i atmosfæren, der spreder det passerende lys i forskellige grader – de korte bølgelængder, dvs. blåt lys spredes mest, hvorimod lange bølgelængder, altså rødt lys, spredes mindst. Dette er grunden til at himlen er blå, og at fjerne genstande tilsyneladende ligger bag et slør af blåt.

Betegnelsen luftperspektiv blev opfundet af Leonardo da Vinci, men den samme form for perspektiv blev benyttet af antikke romerske malere. På Leonardo da Vincis tid havde mange italienske værker med en unaturlig blå baggrund, og luftperspektivet er blevet brugt mere diskret af de nordeuropæiske malere, da atmosfæren her er mere diset.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Gnome-dev-camera.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Kunst og kulturStub
Denne artikel om kunst eller kultur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.