Luftskib

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Franskmanden Lebaudys luftskib fra 1902
USS Los Angeles (ZR-3) over Manhattan
Nutidigt luftskib over Bregenz ved Bodensøen.

Et luftskib er et styrbart luftfartøj, hvis opdrift primært kommer fra en gas der er lettere end atmosfærisk luft. De kendteste luftskibe er zeppelinerne, men faktisk skete den første udvikling i Frankrig. Det meste af Europas forskerpark lå på daværende tidspunkt i Paris, og i midten af 1800-tallet skete udviklingen af luftskibet.

Under tyskernes belejring af Paris i 1870 så den tyske officer Ferdinand von Zeppelin en fransk politiker forlade byen i ballon, hvilket vakte hans opmærksomhed. Zeppelin satte skub og struktur i udviklingen af luftskibe, og i 1900 lettede det første Zeppelinerluftskib. De første zeppelinere havde skelet af træ og blev brugt til militære formål.

Zeppelins ideal for et luftskib var, at det skulle være stort og bestå af ikke ét, men flere kamre, så et enkelt hul ikke ville kunne sætte det ud af spillet. I 1920'erne blev passagerluftskibene bygget. Den bedst kendte rute var turene over Atlanten.

Luftskibene blev, som Zeppelin drømte, større og større, og skelettet blev nu bygget af aluminium. Det største af dem alle var Hindenburg på hele 247 m. Men under en landing i New Jersey i 1937 satte en gnist ild til de enorme masser af hydrogen, som ballonen indeholdt. 36 mennesker mistede livet. Efter denne katastrofe faldt efterspørgslen drastisk. USA ville nemlig ikke give det mere sikre stof helium til Nazityskland. Selvom luftskibene skød en ganske fornuftig fart på omkring 100 km/t, blev de hurtigt udkonkurreret af flyvemaskinen, som i dag står for al luftfart.

Luftskibe med helium blev benyttet af USA, men efter havari af USS Akron i 1934 og søsterskibet USS Macon 1935 kølnedes den amerikanske flådes interesse for luftskibe til militær brug.

I Tønder findes blandt andet et zeppelinermuseum, der har udstillinger om de mange ulykker med luftskibene. Et af dem er Luftskib L 19, der blev benyttet under et angreb mod Liverpool. Zeppelineren nåede dog aldrig målet, da den fik motorproblemer og drev med vinden til Holland, hvor den blev beskudt. Den søgte derfor nordpå, hvor den nødlandede i Nordsøen. Det hele endte med at hele luftskibets besætning druknede.

Luftskibe i dag[redigér | redigér wikikode]

I dag produceres luftskibe i mindre tal, og de anvender den inaktive gas helium. En af de nyere luftskibstyper hedder Zeppelin NT med teknologien fly-by-wire.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Links[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: