Lund-Padderok

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Lund-Padderok ?
Meadow Horsetail 2463334647.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Underrige: Embryophyta (Stængelplanter)
Division: Equisetophyta (Padderokplanter)
Klasse: Equisetopsida
Orden: Equisetales (Padderok-ordenen)
Familie: Equisetaceae (Padderok-familien)
Slægt: Equisetum (Padderok)
Art: E. pratense
Videnskabeligt artsnavn
Equisetum pratense
Ehrh.

Lund-Padderok (Equisetum pratense) er en sporeplante, der vokser på fugtig bund i skove, på skrænter og tørre enge. De grønne sommerskud er 10-50 cm høje. Hele planten indeholder kiselsyre i form af små, skarpe krystaller, der udskilles på ydersiden af cellerne.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Lund-Padderok er en flerårig plante med en opret vækst. Planten danner to slags oprette eller opstigende skud: Forårsskud, som er bleggrønne, og som danner sporer, og som først danner grenkranse under modningen af sporerne. På disse skud sidder de endestillede, kogleagtige sporehuse. Sommerskuddene er derimod friskgrønne. Alle skud er furede, leddelte og hule (undtagen ved leddene). Fra hovedskuddets led dannes der kransstillede sideskud, der er bygget ganske som hovedskuddet. Bladene er bittesmå og skælformede, og de sidder i kranse ved leddene enten på hovedskuddet eller på sideskuddene.

Neddykkede dele af skuddene er oftest rødbrune. Rodnettet består af et vidt forgrenet netværk af jordstængler og spinklere trævlerødder.

Højde x bredde: 0,50 x 0,30 m.

Kendetegn[redigér | redigér wikikode]

Dynd-Padderok ligner Ager-Padderok, men sideskuddene er trekantet vingede hos Lund-Padderok. Desuden er bladskedernes tænder tiltrykte.

Voksested[redigér | redigér wikikode]

Indikatorværdier (Centraleuropa)
Lund-Padderok
L = 5 T = 4 K = 7 F = 6 R = 7 N = 2

Arten er udbredt i Nordamerika, Østasien, Sibirien og Europa. I Danmark findes den især i de østlige dele. Den foretrækker fugtig bund i skove, på skrænter og tørre enge.

I habitatområde nr. 159 på Nordbornholm vokser arten sammen med bl.a. Alm. Fredløs, Kattehale, Alm. Mjødurt, Pindsvineknop, Bukkeblad, Dansk Ingefær, Dusk-Fredløs, Eng-Rottehale, Eng-Karse, Glanskapslet Siv, Grøn Mynte, Gul Iris, Hamp-Hjortetrøst, Hyldebladet Baldrian, Kær-Galtetand, Skavgræs, Sværtevæld, Svømmende Vandaks, Tormentil, Vand-Mynte og Vejbred-Skeblad[1]


Fuldt udviklet sommerskud


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:


Note[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]