Lussekatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En traditionel Lussekatt dekoreret med to rosiner
Lussekatt

Lussekatt er et svensk bagværk, der er knyttet til traditionen omkring Luciadag den 13. december. Lussekatt er en slags boller med en stærk gul farve, der kommer fra krydderiet safran.

Normalt formes bollerne som et S, hvor enderne rulles op og en rosin placeres i midten af begge oprulninger. To boller med denne form kan også arrangeres, så de danner et kors kaldet gullvagn, julvagn eller julkors. Flere af de forskelige former som bollerne også kan formes i har deres egne navne f.eks. et lindebarn, prästens hår og såkaka.

Ifølge en tolkning begyndte traditonen med lussekat i Tyskland på 1600-tallet. Ifølge historien gav djævlen, i form af en kat, børn tæsk, mens Jesus i form af et barn gav boller til søde børn. Lussebollerne blev farvet med safran for at holde den lyssky djævel væk.

Lussekatter har i Västsverige før i tiden også blevet kaldt dövels- og dyvelkatter, hvor "dövel" fra begyndelsen betyder djævel.

Nogle gange siges det at også lusse i lussekatt kommer fra Lucifer[4], der er det namn som plejer at forbindes med djævelen. Der skal også findes en gammel folketymologi hvor Lucia forbindes med Lucifer på grund af ligheden mellem navnene (begge kommer af genetivformen lucis af latinets lux, "lys").

(kilder: se den svenske oversætning)

Se også[redigér | redigér wikikode]