Lydbog

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 21. jan 2015, 17:58 af Christian Giersing (diskussion | bidrag) Christian Giersing (diskussion | bidrag) (indskriver substubben lydbogsindlæser, indtil nogen evt. kan skrive en større artikel)
Spring til navigation Spring til søgning
Lydbøger på micro sd format

En lydbog er en bog eller tidsskrift, som af en lydbogsindlæser indtales på et elektronisk medie, fx lydbånd, cd eller MP3-fil. Lydbøger er en delvis erstatning for de trykte bøger og bruges i dag af mange i stedet for de trykte bøger. Lydbøger er som regel indlæst i deres helhed af en rutineret oplæser og anvendes især af blinde og svagtseende, af børn, der endnu ikke læser selv, og af voksne med læsevanskeligheder. Lydbøger bruges også af andre mennesker, der f.eks. lytter mens de kører i bil. På den måde sparer de tid og får samtidig ”læst” nogle bøger, mens de er på vej arbejde eller transporterer varer med lastbil. For blinde og svagtseende er der et stort arbejde med at få uddannelseslitteratur og lærebøger indlæst på bånd eller CD.

Kommercielle lydbøger vokser i udbredelse, og overtager også dele af den traditionelle læserskare, og flere nye læsere kommer til ad denne vej.

Klassisk gammel skønlitteratur, hvor ophavsretten er udløbet, indlæses også. Disse lydfiler distribueres via internettet. Der er tale om et projekt, hvor alle kan bidrage med indlæsning. Hovedsproget er engelsk, men der er bidrag på andre sprog også. Projektet omtales som Project Gutenberg.

Se også

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: