Lys husmus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Lys husmus ?
Apodemus sylvaticus bosmuis.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Mammalia (Pattedyr)
Orden: Rodentia (Gnavere)
Familie: Muridae (Mus)
Slægt: Mus (Mus)
Art: M. musculus
Videnskabeligt artsnavn
Mus musculus
Linnaeus, 1758

Den lyse husmus (latin: Mus musculus) er altædende. Men får den mulighed for det, foretrækker den korn og kornprodukter. Den er selv i stand til at vælge den rigtige sammensætning af føden, så den får de livsnødvendige næringsstoffer. Husmusen kan klare sig uden at have adgang til vand, hvis blot fødens indhold af vand udgør 15-16 %.

Øverste fortænder har et hak, der ikke findes hos skovmus eller halsbåndmus

Knyttet til mennesket[redigér | redigér wikikode]

Den lyse husmus er meget afhængig af mennesket. Husmusen stammer antagelig fra klippefyldte stepper i Iran og tilgrænsende områder. I disse egne opstod også de første forsøg på agerbrug – og husmusen blev således fra begyndelsen landbrugets trofaste følgesvend! Efterhånden som kunsten at dyrke jorden spredte sig især mod vest, øgedes husmusens udbredelse voldsomt.

En kombination af egenskaber hos husmusen var baggrunden for denne succeshistorie. Husmusen var tilpasset de store svingninger i temperaturen i Iran. Den var adræt og god til at klatre, springe og svømme, hårdfør, nysgerrig, dumdristig, god til at tilpasse sig – og havde en imponerende formeringsevne.

Husmusen er typisk et natdyr. Men under fredelige forhold kan den sagtens være aktiv døgnet rundt. Den lever i flokke under ledelse af en dominerende han. Hver flok forsvarer et område mod andre husmus. Af husmusens sanser er lugte- og høresansen nok de vigtigste: Dyrene meddeler sig til hinanden ved hjælp af dufte og lyde.

Lys husmus (Mus musculus).

Mange unger[redigér | redigér wikikode]

Den lyse husmus kan få mange unger i løbet af et år. Under gode forhold indendørs kan husmusen yngle hele året rundt og få 5-10 kuld med 4-8 unger i hvert. Men det sker nu meget sjældent, for dels vil vores bekæmpelse af musene holde dem nede i antal, dels vil lugten af mange fremmede hanner forhindre hunnerne i at kunne blive gravide.

Ude i naturen er musene meget mere afhængige af vejret og temperaturen, så her varer yngletiden kun fra maj til august.

Ungerne holder op med at die, når de er 18-20 dage gamle, og kort tid efter kan de klare sig selv. Hunnerne er klar til at parre sig, når de er 2-3 måneder gamle.

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: