Lysytjansk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
 Lysytjansk
Лисича́нськ
 Lysytjansks byvåben  Lysytjansks byflag
Coat of Arms of Lysychansk.svg Lysychansk flag.svg
Street in Lisichansk.jpg
Overblik
Land Ukraine Ukraine
Grundlagt 1710 Rediger på Wikidata
Postnr. 93100–93199 Rediger på Wikidata
Telefonkode +380-6451 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 96.161 (2020)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 95,6 km²
 - Befolkningstæthed 1.005 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 217 m Rediger på Wikidata
Oversigtskort

Lysytjansk (ukrainsk: Лисича́нськ ukrainsk udtale: [lɪsɪˈtʃɑnʲsʲk]; russisk: Лисича́нск russisk udtale: [lʲɪsʲɪˈtɕansk]) er en by i Sjevjerodonetsk rajon i Luhansk oblast i Ukraine. Før 2020 var den betegnet som en by af regional betydning. Den ligger på den høje højre bred af floden Siverskyi Donets, ca. 115 km fra oblastens hovedstad, Luhansk.

Lysytjansk Kommunes administration omfatter byerne Novodruzhesk og Pryvillia. Sammen med byerne Sjevjerodonetsk, Rubizhne, Kreminna og de nærmeste byer udgør Lysychansk-området et vigtigt by- og industriknudepunkt i Donbass-området med et indbyggertal på ca. 353.000 (2009). Byen havde i 2021 en befolkning på omkring 95.031.[2].

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Lysytjansk ligger i den nordvestlige del af Luhansk-regionen, 115 km fra Luhansk, på den høje højre bred af Siverskyi Donets-floden. Området er omgivet af store bakker, kløfter og dale. Byen er beliggende på den nordlige udløber af Donets højderyggen.

Lysytjansk ligger i det kontinentale klima i steppezonen i Ukraine. Vandressourcerne, der stammer herfra, er en af de vigtigste ressourcer. Siverskyi Donets-floden er den vigtigste vandåre for Lysytjansk og hele regionen. Længden af Siverskyi Donets-floden inden for byen er 26,5 km. Verkhnia Bilenka-floden, en biflod til Siverskyi Donets, løber gennem den sydlige del af byen, flodens længde inden for byen er 7,7 km.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.