Márton Gyöngyösi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Márton Gyöngyösi

Márton Gyöngyösi Sejm 2016.JPG

Personlig information
Født 8. juni 1977Rediger på Wikidata
KecskemétRediger på Wikidata
Politisk parti JobbikRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Trinity College (til 2000)Rediger på Wikidata
Beskæftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Arbejdssted BudapestRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Márton Gyöngyösi (født 8. december 1977 i Kecskemét)[1]) er en ungarsk politiker og medlem af det politiske parti Jobbik samt medlem af Ungarns parlament.

På grund af faderens arbejde tilbragte Gyöngyösi størstedelen af sin barndom i Egypten, Irak, Afghanistan og Indien. Han tog sin afgangseksamen i Ungarn, og rejste videre til Irland, hvor han tog en bachelorgrad i erhvervs- og politisk videnskab ved Trinity College. Han tilbragte et studieår på Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg. I 2005 arbejdede han for KPMG, og fra 2007 til 2010 for Ernst & Young.

Gyöngyösi sluttede sig i 2006 til det politiske parti Jobbik, og blev ved det ungarske parlamentsvalg 2010 valgt til Ungarns parlament, hvor han blev stedfortrædende gruppeformand for partiets 21 gruppemedlemmer.

Antisemitisme[redigér | redigér wikikode]

Gyöngyösi stiller i nogle af sine taler spørgsmål ved, om jøder har ret til, at tale om hændelserne under 2. verdenskrig hhv. Holocaust, og stiller sig tvivlende overfor antallet af dræbte jøder.[2] Desuden beskyldte han jøder for at ville kolonisere Ungarn.[3]

Den 26. november 2012 forlangte Gyöngyösi i det ungarske parlament af udenrigsminister Zsolt Németh fra Fidesz, at i betragtning af konflikten mellem Israel og Hamas i Gazastriben var det på tide, "at tælle herboende mennesker af jødisk afstamning, især i det ungarske parlament og i den ungarske regering, der faktisk udgør en sikkerhedsrisiko for Ungarn". Den ungarske regering fordømte udtalelserne. Dagen derpå bad Gyöngyösi sine "jødiske landsmænd" om forladelse og erklærede, at han var blevet misforstået. Han havde kun ment de ungarere, der samtidig også har israelsk nationalitet. En jødisk forening i Ungarn indgav en klage over Gyöngyösis udtalelser. Under Holocaust blev cirka 550.000 ungarske jøder dræbt, og mange jøder fra Ungarn lever i dag i Israel.[4][5][6]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

PolitikerStub
Denne politikerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi