Mårhund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Mårhund
To mårhunde
To mårhunde
Bevaringsstatus
Status iucn3.1 LC da.svg
Ikke truet (IUCN 3.1)
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Orden Carnivora (Rovdyr)
Familie Canidae (Hunde)
Slægt Nyctereutes
Art N. procyonoides
Videnskabeligt artsnavn
Nyctereutes procyonoides
Gray 1834
Kort
Mårhundens udbredelse
Mårhundens udbredelse
Hjælp til læsning af taksobokse

Mårhunden (Nyctereutes procyonoides) er et dyr i hundefamilien, der oprindeligt kun levede i Østasien. Denne art er den eneste i slægten Nyctereutes.

Udseende[redigér | redigér wikikode]

Mårhund i Ueckermünde Zoo
Mårhund i Ueckermünde Zoo
Mårhund

Mårhunden er 50-80 cm lang fraregnet halen og vejer op til 10 kg. Skulderhøjden er ca. 20 cm, og benene er korte og slanke med 4 tæer på hver fod. Den er ikke en god løber, men er til gengæld god til at svømme. Farven kan være gul, rød og grå iblandet sort på ryg og skulder. Hals, bryst og ben er typisk sorte eller brune. Den har kraftig pels og busket hale, især om vinteren. Ansigtet er sort med hvid snude, hvilket betyder, at den kan forveksles med vaskebjørn og grævling, som dog har anderledes ansigtsmønstre.[1]

Levevis[redigér | redigér wikikode]

Mårhunden er et rovdyr, som spiser alle typer mindre dyr (krebs, fisk, insekter, pattedyr, fugle etc.) og ådsler. Den er alsidig med hensyn til levested, men foretrækker fugtige områder nær vand. Mårhunden danner faste par, som får ét kuld med typisk 5-7 hvalpe om året. Hvalpene passes af begge forældre og kan klare sig selv efter ca. 4 måneder. Om vinteren går mårhunden i hi.[2]

Mårhund i Danmark[redigér | redigér wikikode]

I Danmark regnes den for en invasiv art, og der er risiko for, at den kan udkonkurrere hjemmehørende rovdyr med en lignende levevis f.eks. ræv og grævling. Dens gode jagtegenskaber gør den ligeledes til en trussel mod fugle og små pattedyr, da disse ikke er vænnet til dette rovdyr. Mårhunden kan være bærer af rabies, men også af den farligere bændelorm Echinococcus multiloculus, der i værste tilfælde kan være dødelig for mennesker. Ydermere er der risiko for spredning af parasitter til hjemmehørende vildt. Dens indflydelse på naturens økosystem og risikoen for overførsel af parasitter til mennesker gør den derfor uønsket i dansk natur. [3]

Udbredelse[redigér | redigér wikikode]

Oprindeligt levede mårhunden kun i Østasien, men i 1928-1958 blev 10.000 mårhunde flyttet fra Asien til Sovjetunionen med henblik på pelsproduktion. Her voksede bestanden hurtigt. Fra Sovjetunionen bredte mårhunden sig til Østeuropa. I 1948 blev 35 mårhunde indført til Letland, hvor jægere i 1960 skød ikke færre end 4.210 mårhunde.

Mårhund er nu almindelig i Finland, Estland, Letland og Litauen. Der er rapporteret observationer så langt væk som i Serbien, Frankrig, Rumænien, Italien, Schweiz,[4] Tyskland,[5] Norge, Danmark og Sverige.[6] I Danmark er den set på lokaliteter i Jylland og på Fyn. Den 15. marts 2011 oplevede en villaejer i Bagsværd på Sjælland en mårhund i kamp med familiens hund [7].

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Mårhunden - sådan ser den ud". Naturstyrelsen. Hentet 15. august 2014. 
  2. ^ "Mårhunden". Naturstyrelsen. Hentet 15. august 2014. 
  3. ^ Naturstyrelsen http://www.naturstyrelsen.dk/Naturbeskyttelse/Artsleksikon/Dyr/Pattedyr/Rovdyr/Maarhund/
  4. ^ F. Zimmermann (2004). "Monitoring der Raubtiere in der Schweiz 2004" (PDF). KORA Bericht Nr. 29. Coordinated research projects for the conservation and management of carnivores in Switzerland. Hentet 2008-01-25. 
  5. ^ Drygala, F. and Stier, N. and Zoller, H. and Boegelsack, K. and Mix, H.M. and Roth, M. (2008). "Habitat use of the raccon dog (Nyctereutes procyonoides) in north-eastern Germany,". Mammalian Biology-Zeitschrift fur Saugetierkunde. Elsevier. 7 (5): 371--378. 
  6. ^ Politiken, 17. August 2009: Sverige frygter invasion af danske rovdyr http://politiken.dk/udland/article769801.ece
  7. ^ Mårhund i nærkamp med familiehund
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: