Mæander

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Mæander (flertydig).
Mæanderbuers livscyklus

En mæander, meander, mæandersving, mæanderslyngning eller mæanderbue er et vandløbs slyngning.[1] Ordet mæander er afledt fra græsk Maíandros, som er navnet på den store Mæander (tyrkisk Büyük Menderes).[2] Billedet kendes fra talrige luftfotos af Amazonas, hvor man også ser de karakteristiske afsnøringer med isolerede sving på det tidligere flodløb.

Mæandere dannes, når flodens bevægelse eroderer flodbredden i flodens yderside og materialet aflejres i langs flodbredden i flodens inderside. Buerne bliver efterhånden så ekstreme, at buen bliver afskåret fra resten af floden og der opstår en hesteskosø, der med tiden tørrer ud.

Ornamenter som muligvis er afledt af mæander[redigér | redigér wikikode]

Det er muligvis fra dette naturfænomenet mæander, at man har dannet et ornamentmønster, også kaldet mæander, hvor de buede slyng er erstattet af retvinklede knæk på lige linjer. Mønstret ses på masser af keramik fra den græsk-romerske oldtid. Ofte kaldes mønstret derfor også à la grecque-bort eller mæanderbort.

Hvis man sammenligner med de keltiske spiralslyng-ornamenter, kan der dog anes en anden baggrund for mæanderborten. I så fald skal betegnelsen nok tolkes som et senere tilføjet navn for et mønster, der fandtes i forvejen, eller at floderne i oldtiden havde navn efter et mønster som alle kendte.

Mæander vandløbsgalleri[redigér | redigér wikikode]

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ ordnet.dk: mæander Citat: "...betydninger slyngning eller stærkt slynget forløb af et vandløb..."
  2. ^ ordnet.dk: Mæander (stort M) Citat: "...fra gr., efter den stærkt bugtede lilleasiatiske flod Maíandros..."
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: