M/S Selandia

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
M/S Selandia
Selandia (ship, 1912).JPG
Karriere
Navn M/S Selandia
Type Passager- og fragtskib
IMO 276
Historie
Værft Burmeister & Wain, Danmark
Bestilt 5. december 1910
Planlagt 1910
Køl lagt 20. marts 1911
Søsat 4. november 1911
Skæbne grundstødt og sunket 1942
Tekniske data
Tonnage 4.964 Brt.
Deplacement 7.410 Tdw.
Længde 112,78 meter
Bredde 16,15 meter
Dybgang 9,14 meter
Hastighed 12.2 knob
Maskine 2 stk. B&W 8-cylinder 4-takt dieselmotorer type 8150X, i alt 2.500 ihp
Besætning 39
Passagerer 22
Kahytter 12
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

M/S Selandia[a] var bestilt af og bygget for ØK af Burmeister & Wain under Ivar Knudsens ledelse i 1911 som et kombineret passager- og fragtskib.

Første Oceangående Motorskib?[redigér | redigér wikikode]

M/S Selandia er ofte karakteristeret som værende 'verdens første oceangående motorskib'. Selandia var utvivlsomt det første velbyggede skib i sin klasse, det mest avancerede (ikke mindst hvad maskinerne angår) og det største oceangående diesel-drevne skib da hun søsattes i 1912. Men hun var bestemt ikke verdens første dieseldrevne skib og hun var næppe heller verdens første oceangående motorskib. Den hollandske professor Dr D Stapersma, påviste således allerede i April 1996, i en artikel skrevet efter et besøg i Danmark, at 'Vulcanus', et væsentligt mindre hollandsk oceangående motorskib var søsat allerede i 1910.[1]

M/S Selandia var det første af foreløbig fire ØK-skibe med navnet Selandia.

Skibet grundstødte 26. januar 1942 nær Yokohama i Japan. Fire dage senere brækkede skibet i to dele og sank efterfølgende. Det skete nøjagtig på 30-årsdagen for skibets første, tekniske prøvetur.

Design[redigér | redigér wikikode]

I 15 år, inden Selandia blev søsat, havde B&W eksperimenteret med dieselmotorer. Skibet var det første, der i stedet for en stor osende skorsten kun havde et lille udstødningsrør. ØK havde ved designet af skibet lagt vægt på, at skibet skulle adskille sig væsentligt fra de sædvanlige dampskibe, og derfor var udstødningen 'camoufleret' på bagsiden af agtermasten.

Skibets indretning var også meget anderledes; i stedet for små koøjer, var der store vinduer, højt til loftet, samt elektrisk lys i salonerne.

Undervejs vakte skibet opsigt, og fik ry for at være et 'rent' skib; der var ingen skorstenssod.

Udmønstring[redigér | redigér wikikode]

Selandia gjorde tjeneste for ØK frem til 13. november 1936, hvor skibet blev afhændet til Odd Godager i Oslo, Norge. Her blev navnet ændret til Norseman.

I 1940 blev skibet solgt endnu en gang. Finland-Amerika-linjen købte fartøjet, og omdøbte det til Tornator. Efterfølgende blev det forpagtet bort til et japansk firma, og gik i kystfart ved Japan.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Fodnoter
  1. ^ M/S står for motorskib; Selandia er latin for Sjælland.
Noter
  1. ^ Stapersma,D.: Vulcanus versus Selandia, Scheepswerktuigkunde, July 1996.
Kilder

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Film
  • Magten Over Havet (2012) produceret af Chroma Film.