Master of business administration

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 18. okt. 2014, 13:25 af Kaare (diskussion | bidrag) Kaare (diskussion | bidrag) (Fjerner hele linksamlingen jf. WP:EH; fjerner stubskabelon)
Spring til navigation Spring til søgning
Mba logo.jpg

MBAMaster of Business Administration – er en erhvervsøkonomisk ledelsesuddannelse på kandidatniveau. Uddannelsen læses på en Handelshøjskole eller et universitet, i udlandet ofte omtalt som en business school.

Uddannelsen sigter primært på at give erfarne eller potentielle ledere mulighed for at udvide deres lederkompetencer, særligt med fokus på strategisk ledelse.

Studiet varer som regel 1-2 år fuld tid eller kan gennemføres over en årrække som deltids- eller fjernstudie. Executive MBA (forkortet EMBA eller E*MBA) refererer ofte til mere målrettede og kortere MBA-kurser for mere erfarne ledere.

Studiet er ofte opbygget i forskellige moduler, f.eks. human resource management, finans og markedsføring, men alle sammen med fokus på strategisk ledelse. Ofte benyttes case studies som grundlag for udarbejdelsen af rapporter, som de studerende bliver bedømt på baggrund af.

Uddannelsen blev først introduceret i USA i efterkrigstiden og er siden nået spredt sig til særlig Storbritannien og andre europæiske lande, herunder Danmark. Derimod er uddannelsen stort set ukendt i Japan, hvilket bl.a. skyldes forskellige opfattelser af, hvad en leder er. En bagvedliggende forestilling for MBA-uddannelsen er, at ledelse er noget man kan lære eller blive bedre til ved at benytte en række metoder og teknikker. Denne forestilling er blevet kritiseret fordi ledelse er en social aktivitet, der tillige forudsætter erfaring, modenhed og engagement. Af samme grund er en tilstrækkelig alder ofte et adgangskrav på europæiske MBA-studier. I USA har personer med en bachelorgrad og uden erhvervserfaring dog også mulighed for at søge ind på de fleste MBA-studier, men der lægges vægt på at de studerende uden erhvervserfaring har opnået en særlig grad af analytisk og praktisk kompetence i deres bachelorstudium.

MBA kurser bliver nøje overvåget og ranglistet af medier og akkrediterings-organisationer. Det giver potentielle studerende bedre mulighed for at vælge den rette MBA-uddannelse, da der kan være stor forskel i prestige og kvalitet. Prisniveauet for en MBA er som regel også langt højere end almindelige Master-uddannelser (når der er tale om brugerbetaling), da arbejdsgivere ofte er involveret i at betale omkostningerne.