Maître des requêtes

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Maître des requêtes [’mæ.trö-dæ-’rkæ.t] (fr. "chef for ansøgningerne") er betegnelsen for en del franske embedsmænd, der var knyttede til det gamle conseil du roi med det hverv at aflægge rapport der om private henvendelser, rettede til regeringen, og en del andre sager. Deres stilling ordnedes under Ludvig XIV 1674, og de var fra da af i alt 80. Stillingerne var arvelige og købelige og stod højt i pris.

Embedet fandtes også i Danmark (i Danske Kancelli), men Johann Friedrich Struensee – der selv var indehaver af embedet – nedlagde stillingen med en instruks af 20. april 1771.

Maîtres des requêtes under enevælden i Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Denne liste er ufuldstændig; hjælp gerne med at udfylde den.

Se også[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.


Frankrigs historieSpire
Denne artikel om Frankrigs historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Frankrigs historie