Mae West

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mae West
West på reklamefoto for filmen Night After Night (1932)
Personlig information
Født Mary Jane West
17. august 1893(1893-08-17)
Brooklyn, New York City, New York, USA
Død 22. november 1980 (87 år)
Los Angeles, Californien, USA
Gravsted Cypress Hills Cemetery Rediger på Wikidata
Ægtefælle Guido Deiro (1914-1920) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Tv-skuespiller, filmskuespiller, sanger, selvbiograf, dramatiker, teaterskuespiller, komiker, manuskriptforfatter, skuespiller, forfatter Rediger på Wikidata
Aktive år 1907–78
Nomineringer og priser
Udmærkelser Stjerne på Hollywood Walk of Fame Rediger på Wikidata
Signatur
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Mae West som 80-årig i 1973.
Foto: Allan Warren

Mary Jane West (kendt som Mae West) (17. august 189322. november 1980) var en amerikansk skuespiller, sanger og forfatter.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Hun startede med at optræde som 5-årig, og det berettes, at hun fra 3. klasse i uhørt grad forsømte skolegangen til fordel for teateret. Hun gjorde sig gældende på revy- og vaudevillescenerne, og fik en storslået reklame i 1926, da hun blev fængslet, fordi forestillingen SexBroadway virkede anstødelig på myndighederne.

Hendes første filmrolle var i Night By Night fra 1932, Klondike Annie og Go West Young Man fra 1936 var medvirkende til, at hun blev USAs højst lønnede kvinde på dette tidspunkt.

Rollemæssigt begrænsede hun sig til blondinen med "sovekammerøjne", silkeforførende stemme og tvetydige replikker. Hun gjorde grin med det puritanske livssyn, og grænsede ofte til det vulgære, hvor også humoren spillede en stor rolle. Er også kendt for hurtige replikker i sit private liv. Hun sagde,bl.a til en mandlig politibetjent der skulle eskortere hende hjem, : "Is that a pistol in your pocket or are you just glad to see me?" (Er det en pistol i din lomme eller er du bare glad for at se mig?).

Fra 1940'erne strammedes censuren, og hun droppede filmen til fordel for teater- og natkluboptræden. Hun vendte tilbage til filmen i 1970 og indspillede sin sidste film i 1978.

Mae West i populærkulturen[redigér | rediger kildetekst]

  • Under 2. Verdenskrig kaldte allierede flybesætninger deres redningsveste for "Mae Wests", dels fordi det rimede på "breasts" (bryster) og "life wests", og dels på grund af en vis lighed med hendes torso.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Se citater fra
Mae West
i engelsk Wikiquote.
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
SkuespillerSpire
Denne amerikanske skuespillerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi