Mae West

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Mae West
Mae West NYWTS detail.jpg
Mae West i 1933.
Personlig information
Født Mary Jane West
17. august 1893(1893-08-17)
Brooklyn, New York City, New York, USA
Død 22. november 1980 (87 år)
Los Angeles, Californien, USA
Uddannelse og virke
Aktive år 1907–78
Mae West som 80-årig i 1973.
Foto: Allan Warren

Mary Jane West (17. august 189322. november 1980) var en amerikansk skuespiller, sanger og forfatter.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Hun startede med at optræde som 5-årig, og det berettes, at hun fra 3. klasse i uhørt grad forsømte skolegangen til fordel for teateret. Hun gjorde sig gældende på revy- og vaudevillescenerne, og fik en storslået reklame i 1926, da hun blev fængslet, fordi forestillingen SexBroadway virkede anstødelig på myndighederne.

Hendes første filmrolle var i Night By Night fra 1932, Klondike Annie og Go West Young Man fra 1936 var medvirkende til, at hun blev USAs højst lønnede kvinde på dette tidspunkt.

Rollemæssigt begrænsede hun sig til blondinen med "sovekammerøjne", silkeforførende stemme og tvetydige replikker. Hun gjorde grin med det puritanske livssyn, og grænsede ofte til det vulgære, hvor også humoren spillede en stor rolle. Er også kendt for hurtige replikker i sit private liv. Hun sagde,bl.a til en mandlig politibetjent der skulle eskortere hende hjem, : "Is that a pistol in your pocket or are you just glad to see me?" (Er det en pistol i din lomme eller er du bare glad for at se mig?).

Fra 1940'erne strammedes censuren, og hun droppede filmen til fordel for teater- og natkluboptræden. Hun vendte tilbage til filmen i 1970 og indspillede sin sidste film i 1978.

Mae West i populærkulturen[redigér | redigér wikikode]

  • Under 2. Verdenskrig kaldte allierede flybesætninger deres redningsveste for "Mae Wests", dels fordi det rimede på "breasts" (bryster) og "life wests", og dels på grund af en vis lighed med hendes torso.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se citater fra
Mae West
i engelsk Wikiquote.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
SkuespillerStub
Denne amerikanske skuespillerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi