Magelungen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Magelungen
Magelungen set mod vest
Magelungen set mod vest
Overblik
Land Sverige Sverige
Kommuner Stockholm og Huddinge
Område Södermanland
Gruppe Tyresåns søsystem
Tilløb Norrån (fra Ågestasjön), Kräppladiket og Magelungsdiket
Afløb Forsån (til Drevviken)
Afvandingsareal 1.907 ha
Maks. længde 5,6 km
Maks. bredde 1,5 km
Overfladeareal 2,37 km2
Middeldybde 13,4
Vandvolumen 12,3 millioner km³
Omkreds1 21 km
Vandspejlskote 19,8 moh.
1 En søs omkreds er ikke en veldefineret størrelse
En svanerede i Magelungen 2007.
Rydning af skøjtebane vinteren 2011.

Magelungen er en sø på grænsen mellom kommunene Stockholm og Huddinge i landskapet Södermanland, Sverige. Søen er en del af Tyresåns søsystem. Der er flere badepladser omkring søen, blandt andet Farsta strandbad og ved Ågesta golfklub. Magelungen har problemer med algevækst, som skyldes forurenet vand fra Trehörningeni Huddinge, som ligger opstrøms.

Fra Fagersjö til Farsta er der en strandpromenade, og siden 2007 en 3,5 km lang natursti som går rundt Farstanäset. Om vinteren ryddes der en skøjtebane på isen ved Farsta gård når vejrforholdene tillader det.

Ågestabron, som blev åbnet for trafik i 1971, går over søen. Øst for broen ligger Magelungens robane. Banen er 2.000 meter lang, og blev åbnet i forbindelse med svensk nationalt juniormesterskab i 1969. Det følgende år blev Farstarodden afholdt første gang.[1]

Floden og miljøet[redigér | rediger kildetekst]

Magelungens afvandingsområdet er på 1.907 hektar,[2] og det meste af vandtilførslen kommer med Norrån, som får vand fra Orlången, Trehörningen og Ågestasjön. Tre mindre vandløb løber ud i Magelungsdiket og Kräppladiket i nordvest, og Djupån i sydøst. Søens udløb går via Forsån til Drevviken. Et nyt flodleje for Forsån blev sprængt i 1860, og en sænkning af vandstanden blev gennemført 1872-78.

Den vestlige del af Magelungen er i færd med at gro til, hvilket delvis skyldes at vandtilførslen fra Magelungsdiket er blevet mindre, i forhold til det den var i 1930'erne, da udbygningen af forstadsbebyggelsen som førte til opfyldning af flodlejet ned til Snösätra, blev påbegyndt.

Frem til begyndelsen af 1970'erne blev dårlig renset spildevand udledt i Trehörningen. Forureningen løb ned til Magelungen via Ågestasjön og Norrån, og fosforniveaut i Magelungen var meget højt. Siden den gang er værdierne sunket kraftigt, mængden af planktonalger er blevet betydelig mindre, og vandet er blevet klarere. Søens næringsstofindhold er imidlertid fortsat højt, og blågrønalger er almindelige om sommeren. Mod slutningen af sommeren kan oxygenmangel forekomme i bundvandet i den dybe, sydøstlige del af søen. Værdierne af metaller, PAH og PCB er lave til moderate i hele Magelungen.[2]

Magelungen har et rigt plante- og dyreliv. Fiskebestanden er stor og artsrig. Der er udsat signalkrebs, sandart og karpe.

Broer over Magelungen[redigér | rediger kildetekst]

Over Magelungen går der to broer: Ågestabron for normal trafik og Farstanäsbron som kun er for gang- og cykeltrafikk.

Billeder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Magelungens robane". Arkiveret fra originalen 22. august 2010. Hentet 18. september 2011.
  2. ^ a b Informasjonstavle på stedet

Koordinater: 59°13′41″N 18°6′17″Ø / 59.22806°N 18.10472°Ø / 59.22806; 18.10472