Magne Havnå

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Magne Havnaa
Personlig information
Navn Magne Havnaa
Land Norge Norge
Født 16. september 1963
Risør, Norge
Død 29. maj 2004
Risør, Norge
Vægtklasse Cruiservægt
Kampe
Kampe i alt 22
Vundne 19
KO's 11
Tabte 3 (to før tid)

Magne Havnå (16. september 1963 i Risør, Norge29. maj 2004 smst) var en professionel bokser, der under sin karriere boksede i Danmark.

Magne Havnå var en succesrig amatørbokser. Som juniorbokser vandt han i 1981 det nordiske junior mesterskab i sværvægt. Som seniorbokser vandt han tillige det norske mesterskab i sværvægt i årene 1984-1986. Han repræsenterede Norge under Sommer-OL 1984 i Los Angeles, men blev slået ud af svenskeren Haakan Brock i de indledende runder, og opnåede ikke medalje.

Magne Havnå skrev i 1986 kontrakt med den danske boksepromotor Mogens Palle og debuterede herefter den 3. oktober 1986 som professionel bokser i cruiservægt ved et stævne i Idrætshuset i København, hvor han mødte englænderen Johnny Nelson, der tabte sin tredje kamp ud af tre mulige. Nelson blev dog siden både europa- og verdensmester i klassen.

Havnå fulgte op på succesen fra sin debutkamp og opnåede hurtigt en række sejre i sine kampe for Team Palle. Efter 7 sejre i lige så mange kampe blev han den 15. januar 1988 i Skive matchet mod den amerikanske sværvægter Alonzo Ratliff, der var tidligere verdensmester i cruiservægt, og som havde mødt en række af de bedste sværvægtere, herunder Mike Tyson. Havnå fik en af sine største sejre, da han besejrede Ratliff på point over 8 omgange.

Efter sejren over Ratliff opnåede Havnå yderligere en række sejre, og med 14 sejre i lige så mange kampe blev Havnå den 26. maj 1989 matchet mod italieneren Angelo Rottoli om en kamp om det ledige europamesterskab i cruiservægt. Kampen blev bokset i Italien, og Havnå led sit første nederlag i karrieren, da han blev stoppet i 5. omgang af kampen.

På trods af nederlaget om EM-titlen lykkedes det Mogens Palle at få Havnå godkendt som deltager i en VM-kamp anerkendt af det dengang nye bokseforbund WBO. Der var tale om forbundets første VM-kamp i cruiservægt, og modstanderen var amerikaneren Boone Pultz. Kampen blev afviklet den 3. december 1989Hotel Scandinavia i København. Havnå leverede en udmærket indsats, men tabte med dommerstemmerne 1-2 til amerikaneren, der således vandt VM-titlen. Det lykkedes dog Mogens Palle at få arrangeret en returkamp den 17. maj 1989 i Aars, hvor Havnå opnåede revance, da han stoppede amerikaneren i 5. omgang af kampen, som han havde domineret indtil da.

Havnå forsvarede WBO-titlen mod argentineren Neto som han besejrede uden problemer, men var tæt på at tabe titlen i sit andet titelforsvar, da han vandt en kneben 2-1 sejr over Tyrone Booze i Randers. Efter titelforsvaret mod Booze opgav Havnå WBO-titlen.

Han boksede yderligere et par kampe, men blev den 12. februar 1993 stoppet af den temmelig svage englænder Roger McKenzie, der kun 4 sejre i sine 13 foregående kampe ikke burde have givet ex-verdensmesteren Havnå problemer. Efter nederlaget til McKenzie indstillede Havnå karrieren.

Efter karrieren bosatte Magne Havnå sig i hjembyen Risør i Norge. Han omkom natten til den 29. maj 2004, da han med sin hustru blev involveret i en sejlerulykke[1].

Han var bror[2] til Erling Havnå, der vandt europamesterskabet i kickboxing i 1980, men siden blev idømt 17 års fængsel for sin medvirken ved NOKAS-røveriet,[3] der fandt sted knap to måneder inden Magne Havnås død.

Noter[redigér | rediger kildetekst]