Magnus Henriksson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Magnus Henriksson, tidligst nævnt i kilderne 1148, død 1161, var en dansk adelsmand og konge i Sverige i knap et år, 1160-1161. Magnus var søn af den danske prins Henrik Skadelår og svenske Ingrid Ragnvaldsdatter, som tilhørte Stenkilsslægten. Magnus blev den sidste på den svenske trone, som kom fra Stenkilsslægten, men han blev også af eftertiden betragtet som en tronraner.

Magnus var gift med sin stedsøster Birgitta Haraldsdatter, en udenomsægteskabelig datter af den norske kong Harald Gille. Magnus var hendes andet ægteskab. Hun var først gift med jarl Karl Sunesson og sidst med Birger Brosa. Hun er gravlagt i Riseberga Kloster.

Magnus Henriksson er en af dem, som betragtes som ansvarlig for mordet på kong Erik den Hellige, og muligvis også mordet på Sverker Karlsson den ældre. Hvis det var tilfældet, var det en bevidst handling for selv at tage tronen.

Han blev selv dræbt i slaget ved Örebro i 1161 af den rivaliserende konge Karl Sverkerssons mænd, og Karl Sverkersson overtog da selv tronen.

Magnus blev gravlagt i Vreta kloster.