Magnus Lagabøte

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Magnus Lagabøte

Personlig information
Født 1. maj 1238 Rediger på Wikidata
Tønsberg Kommune, Norge Rediger på Wikidata
Død 9. maj 1280 (42 år) Rediger på Wikidata
Bergen, Norge Rediger på Wikidata
Gravsted Bergen Domkirke Rediger på Wikidata
Far Håkon 4. Håkonsson Rediger på Wikidata
Mor Margrete Skulesdatter Rediger på Wikidata
Søskende Kristina af Norge,
Håkon Håkonsson Unge Rediger på Wikidata
Ægtefælle Ingeborg af Danmark (fra 1261) Rediger på Wikidata
Børn Håkon 5. Magnusson,
Erik Præstehader,
Olav Magnusson,
Magnus Magnusson Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Monark Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Magnus Lagabøte eller Magnus VI. (født 1. maj (eller 3.[1]) 1238, død 9. maj 1280) var konge af Norge mellem 1263 og 1280.[2] Han giftede sig med Ingeborg, datter af Erik 4. Plovpenning af Danmark, og fik sønnerne Erik og Håkon, der begge blev konger.[3]

Magnus var søn af kong Håkon 4. Håkonsson og Margrete Skulesdatter og blev født den 1. maj 1238. Magnus fik kongetitel allerede i 1257 og havde regeret sammen med faderen i flere år, da kong Håkon drog ud på et storstilet krigstogt mod Skotland. Men togtet endte i ulykke for kongen. Magnus blev kronet i 1261, men Håkon døde på Orkneyøerne 17. december 1263. Eftersom Magnus allerede var regerende konge ved faderens død, kom der intet brud i den politiske kontinuitet. Magnus var en målbevidst og veludrustet personlighed, som tog fat om Norges indre og ydre forhold.

Magnus Lagabøte

Ny udenrigspolitik[redigér | rediger kildetekst]

Kong Magnus brød med sin fars ekspansionspolitik. Han indledte fredsforhandlinger med kong Alexander 3. af Skotland. Ved freden i Perth i 1266 opgav kong Magnus de fjernest liggende norske besættelser og afgav øen Man i Irske Hav og Hebriderne til Skotland for 4.000 mark sterling og mod en årlig afgift på 100 mark (som skotterne snart undlod at betale). Som modydelser for de norske indrømmelser blev det norske herredømme over Orkneyøerne og Shetland anerkendt af Skotland.[4]

Grunden til, at Magnus ville have fred med Skotland, var, at den norske handel med England led hårdt. Med den nye handelstraktat med England af 1223 krævede englænderne, at Norge sluttede fred med Skotland. I 1269 blev aftalen udvidet til gensidig frihandel.

Under kong Magnus' styre holdt det politiske forhold til England sig godt, mens forholdet til Skotland var mere tvetydigt, eftersom det skotske rigsstyre efter 1270 ikke opfyldte de betalinger, de efter Perth-traktaten havde forpligtet sig til. Men Magnus undlod at presse på, og kort tid før 1280 ønskede han at bedre forholdet. Første skridt var ægteskabet mellem hans søn Erik Præstehader og kong Alexander 3.s datter Margaret af Skotland.

Udsnit af miniature fra Codex Hardenbergianus,[5] et illumineret håndskrift fra 1300-tallet, hvor kong Magnus Lagabøte rækker landsloven frem, 1274.

"Lovforbedreren"[redigér | rediger kildetekst]

Tilnavnet "Lagabøte" som betyder "Lovforbedreren" fik han, fordi han bødede (reparerede) på lovene i Norge. Det store lovarbejde, som blev udført under Magnus, blev indarbejdet i Landsloven, som blev vedtaget på tingene i årene 1274 (Landsloven) og 1276 (Byloven). Den blev også tillempet for Island og Færøerne.[3]

Adelen, rigsembedsmændene og hirden fik privilegier og pligter nøje defineret i Hirdskråen. De øverste klasser i hirden fik efter europæisk mønster titlerne baron og ridder. Landsloven var den første af sin slags i Norden[3] og det andet land i Europa, efter Castilien, med en lov som gjaldt for hele riget. Tidligere havde hver landsdel haft hver sin landskabslov.

Ærkebiskop Jon Raude modsatte sig, at Magnus også skulle gribe ind på kirkens område og revidere den kirkelige lovgivning. Der opstod et langvarig tovtrækkeri mellem nationen på den ene side og kirkens selvstyre på den anden side, men det endte med et forlig og et kompromis kaldt "Sættargjerden" i Tønsberg 1277. Ærkebiskoppen sikrede kirken en betydelig skattefrihed og større juridiske privilegier.[3]

I maj 1280 døde Magnus, 42 år gammel.[3] Tronfølgeren, Erik, var kun 12 år gammel og dermed mindreårig. [6] Magnus Lagabøtes død blev et vendepunkt for den norske politik både indad og udad.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Hugh Tennent (1862). The Norwegian Invasion of Scotland in 1263: A Translation from Det Norske Folks Historie, by P. A. Munch ; Communicated to the Archaeological Society of Glasgow by Hugh Tennent. Bell & Bain. s. 66.
  2. ^ Magnus 6 Håkonsson Lagabøte i Store norske leksikon (norsk)
  3. ^ a b c d e Salvesen, Helge (2019-02-04). "Magnus Lagabøte". Store norske leksikon (norsk).
  4. ^ Full original text of the treaty, from Diplomatarium Norvegicum (på Latin)
  5. ^ https://www.bokselskap.no/boker/mellomalderlover/codex-hardenbergianus
  6. ^ Salvesen, Helge (2019-02-04). "Eirik Magnusson". Store norske leksikon (norsk).
Foregående: Konge i Norge
12631280
Efterfølgende:
Håkon 4. Håkonsson
12171263
Erik Præstehader
12801299